
Cebula odmiany Sturon – uprawa z dymki
31 października, 2023
Cebula czerwona odmiany Scarlet 2 – uprawa z dymki
31 października, 2023Jak uprawiać cebulę z dymki?
Podstawowe informacje o wymaganiach cebuli uprawianej z dymki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Małe okrągłe cebulki
Cebula szalotka Golden Gourmet to jedna z popularniejszych odmian wytwarzająca małe okrągłe cebulki pokryte złotobrązową łuską. W Polsce uprawia się ją głównie z dymki, gdyż przyśpiesza to zbiór i ułatwia uprawę. Cebulę dymkę sadzimy wczesną wiosną, zachowując odstępy w rzędzie zwykle co 7-10 cm, a między rzędami 25 cm, co pozwala roślinom lepiej się rozrosnąć. Cebulę tej odmiany można również uprawiać dla szczypioru, który dorasta do ok. 30 cm wysokości.
Golden Gourmet tworzy skupiska małych, okrągłych cebul, osiągających zwykle 4-5 cm średnicy. Łuska zewnętrzna jest złotobrązowa, kolejne warstwy mają białą barwę. Miąższ jest soczysty i słodki, łagodny w smaku. Jest to odmiana doskonała do bezpośredniego spożycia oraz jako dodatek do przetworów, w tym do marynowania. Odmiana ta nadaje się do przechowywania przez kilka miesięcy w suchym i chłodnym miejscu.
Ciekawą cechą odmiany Golden Gourmet jest to, że cebulki są mrozoodporne – mogą przezimować w gruncie i odrosną w kolejnym sezonie. Rośliny tej odmiany nadają się do uprawy w gruncie, na grządkach podwyższanych, na balkonach i tarasach, a także na parapecie dla szczypioru.