Cebula odmiany Crusado – uprawa z dymki
31 października, 2023Cebula odmiany Cymes 2 – uprawa z dymki
1 listopada, 2023Jak uprawiać cebulę z dymki?
Podstawowe informacje o wymaganiach cebuli uprawianej z dymki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Okrągłe lub lekko spłaszczone cebule
Cebula Red Baron to jedna z popularniejszych odmian cebuli czerwonej uprawianych z dymki. Jest to odmiana wychodowana w Holandii, średniopóźna, bardzo dobrze plonująca i równomiernie dojrzewająca. Uprawia się ją głównie z dymki, gdyż przyśpiesza to zbiór i ułatwia uprawę, choć można też kupić nasiona. Cebulę dymkę sadzimy wczesną wiosną, zachowując odstępy w rzędzie zwykle co 7-10 cm, a między rzędami 25 cm, co pozwala roślinom lepiej się rozrosnąć. Cebulę tej odmiany można również uprawiać dla szczypioru, który dorasta do ok. 30-40 cm wysokości.
Red Baron wytwarza średnie lub duże okrągłe lub lekko spłaszczone cebule o masie ok. 120-150 g, pokryte fioletowo-czerwoną łuską o intensywnym kolorze. Miąższ jest fioletowo-biały, soczysty i kruchy, bardzo zwarty, o łagodnym smaku. Jest to odmiana polecana przede wszystkim do bezpośredniego spożycia np. w sałatkach z uwagi na walory dekoracyjne. Nadaje się również do dań gotowanych, pieczonych lub smażonych oraz przetworów. Cebule odmiany Red Baron można przechowywać przez kilka miesięcy w suchym i chłodnym miejscu.
Rośliny tej odmiany nadają się do uprawy w gruncie, na grządkach podwyższanych, na balkonach i tarasach, a także na parapecie dla szczypioru.