
Cebula odmiany Sopelek – podłużna, uprawa z dymki
31 października, 2023
Cebula biała odmiany Alibaba – uprawa z dymki
31 października, 2023Jak uprawiać cebulę z dymki?
Podstawowe informacje o wymaganiach cebuli uprawianej z dymki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Okrągłe lub lekko wydłużone cebule
Cebula Wenta to jedna z popularniejszych odmian uprawianych z dymki. To odmiana polska, średniopóźna, bardzo dobrze plonująca i równomiernie dojrzewająca. Uprawia się ją głównie z dymki, gdyż przyśpiesza to zbiór i ułatwia uprawę, choć można też kupić nasiona. Cebulę dymkę sadzimy wczesną wiosną, zachowując odstępy w rzędzie zwykle co 7-10 cm, a między rzędami 25 cm, co pozwala roślinom lepiej się rozrosnąć. Cebulę tej odmiany można również uprawiać dla szczypioru, który dorasta do ok. 30 cm wysokości.
Wenta wytwarza średnie lub duże okrągłe lub lekko stożkowe cebule o masie ok. 90-100 g, pokryte czerwono-bordową łuską o intensywnym kolorze. Miąższ jest fioletowo-biały, soczysty, jędrny i zwarty o łagodnym smaku. Jest to odmiana polecana przede wszystkim do bezpośredniego spożycia np. w sałatkach z uwagi na delikatny smak i ciekawy kolor. Nadaje się również do dań gotowanych, pieczonych lub smażonych oraz przetworów. Cebule odmiany Wenta można przechowywać przez kilka miesięcy w suchym i chłodnym miejscu.
Rośliny tej odmiany nadają się do uprawy w gruncie, na grządkach podwyższanych, na balkonach i tarasach, a także na parapecie dla szczypioru.