Cebula szalotka odmiany Zebrune – uprawa z dymki
31 października, 2023Cebula czerwona odmiany Red Baron – uprawa z dymki
1 listopada, 2023Jak uprawiać cebulę z dymki?
Podstawowe informacje o wymaganiach cebuli uprawianej z dymki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Okrągłe, lekko spłaszczone cebule
Cebula Crusado to wczesna odmiana uprawiana z dymki, aby przyspieszyć zbiór. Cebulę dymkę sadzimy wczesną wiosną, zachowując odstępy w rzędzie zwykle co 7-10 cm, a między rzędami 25 cm, co pozwala roślinom lepiej się rozrosnąć. Cebulę tej odmiany można również uprawiać dla szczypioru, który dorasta do ok. 30-40 cm wysokości.
Crusado wytwarza kuliste, ale lekko spłaszczone u nasady korzenia cebule średniej wielkości pokryte słomkowożółtą mocną łuską. Miąższ jest jasnożółty, soczysty i chrupiący, twardy, łagodny w smaku. Jest to odmiana o uniwersalnym zastosowaniu, doskonała do bezpośredniego spożycia oraz jako dodatek do dań gotowanych, pieczonych lub smażonych czy też do przetworów. Odmiana ta wykazuje odporność na typowe choroby cebuli, a z uwagi na mocny system korzeniowy może być uprawiana na słabszych stanowiskach. Cebule można przechowywać przez kilka miesięcy w suchym i chłodnym miejscu.
Rośliny tej odmiany uprawia się w gruncie, na grządkach podwyższanych, na balkonach i tarasach, a także na parapecie dla szczypioru.