Jakie ziemniaki wybrać? – charakterystyka 25 odmian
6 października, 2020Ziemniak – 10 odmian polecanych do ekologii
5 listopada, 2020Ziemniak niejedno ma imię - warto go poznać
Zapraszamy do obejrzenia wywiadu z Panem dr Michałem Noworólem z Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale koło Rzeszowa z 2020 roku na temat ziemniaków. Obok pracy zawodowej w ODR, Pan Doktor jest prywatnie pasjonatem uprawy roślin, w tym eksperymentuje z różnymi odmianami ziemniaków.
PODR Boguchwała jak również pasjonaci ziemniaków dzięki temu, że tworzą poletka doświadczalne z różnymi odmianami tej rośliny, przybliżają nam wszystkim wiedzę na temat tych znanych, a zarazem tak jeszcze niepoznanych roślin, które dzięki bogactwu odmianowemu powracają do łask.
Porozmawiajmy o ziemniakach - poradnik dla uprawiających i konsumentów
Materiał z wywiadu podzieliliśmy na części: Ziemniaki w badaniach PODR Boguchwała (01:40), Fioletowe odmiany ziemniaków (05:51), Czerwone/różowe odmiany ziemniaków (09:51), Stare odmiany ziemniaków (13:02), Odmiany pod gotowe dania do mikrofalówki (15:17), Odmiany mało podatne na zarazę ziemniaka (16:20), Ziemniak w uprawie ekologicznej i niskonakładowej (17:53), Ziemniak jadalny czy pastewny? (19:41), Wczesność odmian ziemniaków i ich przechowywanie (20:04), Typy kulinarne ziemniaków (21:18), Ziemniak biały czy żółty oraz Czy ziemniak jest zdrowy? (24:00), Ziemniak w kuchni (26:06), Czy ziemniak jest prosty w uprawie? (28:54).
Jako DIONP w 2020 roku testowaliśmy 25 odmian ziemniaków. Materiał z tej tematyki jest dostępny TUTAJ.
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych ogrodników i rolników do odwiedzenia Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
2 Comments
Jako pracownik IHAR dziękuję za ten wywiad. Ziemniak nie jest taki, jak niektórzy podają. Jest zdrowy i dietetyczny. Ma bardzo różne smaki i kolory miąższu, ale i różne kierunki wykorzystania. Każdy znajdzie coś dla siebie. Pozdrawiam obu Panów. Janek.
Bardzo dziękujemy. Ziemniak ma przed sobą przyszłość, bo postęp hodowlany jest ogromny, ale i specjaliści od kulinariów nie próżnują tworząc niesamowite przysmaki.