
Rośliny oczyszczające powietrze czy poprawiające jego jakość?
4 listopada, 2020
Typy kulinarne ziemniaków warto znać
6 listopada, 2020Ziemniak w uprawie ekologicznej
Ogrodnicy uprawiający ziemniaki bez chemii w swoich ogrodach doskonale wiedzą, że obok stonki ziemniaczanej poważnym problemem jest choroba grzybowa zwana zarazą ziemniaka (ta sama co poraża choćby pomidory), której często towarzyszy także alternarioza ziemniaka.
Zaraza ziemniaka to jednak największy przeciwnik ogrodnika i rolnika, gdyż w ciągu kilku dni potrafi zniszczyć całe rośliny. Sprzyja jej ciepło oraz wilgoć i wówczas w oczach się rozwija niszcząc rośliny. Potrafi porażać liście, łodygi i niestety bulwy. Często takie bulwy potem znów się wysadza i problem się zapętla.
Warto jednak wiedzieć, że w ramach prac badawczych w projekcie ECOBREED finansowanego przez UE prowadzono badania, których celem było wytypowanie odmian ziemniaka przydatnych do uprawy ekologicznej, czyli takich, które sobie lepiej poradzą z zarazą ziemniaka.
W trakcie wywiadu ze specjalistą z PODR Boguchwała, dr Michałem Noworólem został poruszony temat odmian ziemniaka przydatnych do produkcji ekologicznej. Wywiad ten można znaleść TUTAJ.
Jak zwalczyć zarazę ziemniaka na ziemniaku i pomidorze?
Odporność ziemniaków na zarazę ziemniaka łatwo przełamać
Każdy ogrodnik powinien wiedzieć, że odmiany ziemniaka mniej podatne na zarazę ziemniaka (w 100% odpornych nie ma, gdyż nie jest to GMO) to efekt wieloletnich prac naukowców i hodowców, ale także i ogromnych nakładów finansowych. Ciężka praca hodowców daje nam odmiany, które lepiej od innych radzą sobie choćby z chorobami, ale trzeba pamiętać, że taka odporność nie jest wieczna.
Często sadząc przez wiele lat te same bulwy, jakie sami namnażamy, przyczyniamy się do tego, że odmiana się wyradza. Ponadto zdarza się tak, że kupując odmianę mniej podatną na zarazę uznajemy, że nie ma sensu się przykładać do niechemicznej ochrony przed tą chorobą, wszak mamy odmianę odporną. To nie jest tak do końca jak się wydaje, dlatego po 2-3 latach takiej uprawy okazuje się, że nagle odmiana jest porażana przez chorobę.
Trzeba zatem pamiętać, że odporność nie jest dana raz na zawsze. Grzyb szybko się dostosoiwuje i przełamuje odporność, dlatego apelujemy, aby po zakupie odmian ziemniaków mniej podatnych na zarazę, próbować każdym sposobem niechemicznym ograniczać ryzyko pojawu choroby. Nawet wówczas, gdy wyda się to dziwne, bo roślina jest zdrowa.
Gdy w swoim ogrodzie uprawiasz odmianę ziemniaka mało podatną na zarazę nie rezygnuj np. z płodozmianu, z usuwania porażonych liści (pojedyncze liście może choroba porażać). Nie rezygnuj choćby z systematycznego opryskiwania ich drożdżami piekarskimi, o których piszemy TUTAJ.Nie rezygnuj z systematycznej wymiany sadzeniaków na nowe, kwalifikowane, w tym na nowe odmiany. Nie przywiązuj się tylko do jednej odmiany, bo ona w końcu przełamie odporność. Dąż do tego, żeby w Twoim ogrodzie zaraza ziemniaka źle się czuła. Używaj biopreparaty przyspieszające rozkład materii organicznej. Nie sadź ziemniaków koło pomidorów. Nie przesadzaj z liczbą wysadzanych sadzeniaków - jak zagęścisz je za bardzo i nie będzie przewiewu to zaraza ziemniaka szybciej się pojawi.
Pamiętaj też o tym, że jak zauważysz pierwsze ślady zarazy ziemniaka na bulwach podczas wykopków, to je natychmiast wyrzuć. Nigdy nie wysadzaj w kolejnym roku. Dzięki profilaktyce jaką wdrożysz w swoim ogrodzie (lub na balkonie wszak jest moda na uprawę ziemniaków w workach) masz szansę przez wiele lat cieszyć się zdrowymi ziemniakami, które nie będą wymagały stosowania preparatów chemicznych.
10 odmian ziemniaka, które są polecane do uprawy ekologicznej
Nawiązując do wywiadu z dr Michałem Noworólem o którym piszemy TUTAJ, przedstawiamy listę 10 odmian ziemniaka, które sa polecane do uprawy ekologicznej i są w stanie poradzić sobie z zarazą ziemniaka.
Bzura – odmiana późna, w typie kulinarnym C (mączysta), o zawartości skrobi 19%, stąd też idealnie nadaje się choćby do pieczenia, na frytki, na puree, do gotowania. Wschody są równomierne i intensywne. Ma niskie wymagania glebowe i dobrze sobie radzi nawet w okresach z niedoborem wody. Dobrze plonuje i dobrze się przechowuje, same bulwy są dość odporne na uszkodzenia mechaniczne. Jest to odmiana średnio wrażliwa na parcha zwykłego oraz na zarazę bulw. Z kolei odporność na zarazę ziemniaka na liściach jest bardzo wysoka. Jest to także odmiana całkowicie odporna na wirusa Y. Odmiana z firmy Hodowla Ziemniaka Zamarte.
Carolus – odmiana średniowczesna, w typie kulinarnym BC (pośrednim między ogólnoużytkowym i mączystym) o żółtej skórce i różowych oczkach. Po ugotowaniu ma lekko mączną konsystencję i doskonały smak. Doskonale nadaje się do gotowania, zacierania i przyrządzania choćby pieczonych ziemniaków. Ponieważ ma dość wysoką zawartość suchej masy, nadaje się również do smażenia. Bulwy mają jednolicie owalny kształt, gładką skórkę i płytkie oczka. Dość dobrze znosi niedobory wody. Odmiana dobrze sobie radzi z zarazą ziemniaka na liściach i bulwach. Odporność na wirusa Y jest bardzo dobra, a umiarkowana na czarną nóżkę. Parch zwykły może stanowić problem na niektórych glebach. Odmiana z firmy Agrico.
Alouette – odmiana średniowczesna w typie kulinarnym AB, o różowej skórce i żółtym miąższu. Bulwy są owalne o płytkich oczkach. Jest to dość twardy ziemniak idealny do gotowania i na sałatki. Odmiana nadaje się do średnio długiego przechowywania (do 6 miesięcy). Cechuje się wysoką odpornością na zarazę ziemniaka na liściach i bulwach. Posiada również bardzo dobrą odporność na wirusy. Jednak może być czasem podatniejsza na parcha srebrzystego. Odmiana z firmy Agrico.
Gardena – średniowczesna lub wczesna odmiana w typie kulinarnym B lub BC. Bulwy średniej wielkości, o kształcie owalnym. Oczka płytkie, skórka gładka, barwy różowej. Miąższ jest żółty, dość smaczny. Zawartość skrobi 13,4%. Bulwy po ugotowaniu nie mają tendencji do ciemnienia. Odmiana o wysokiej odporności na porażenie liści zarazą ziemniaka i wirus Y, a także mątwikiem ziemniaczanym. Odmiana z firmy Hodowla Ziemniaka Zamarte.
Tinca – odmiana średniowczesna w typie kulinarnym AB. Bulwy są owalne, o żółtej i gładkiej skórce, z płytkimi oczkami. Miąższ jest żółty. Odmianę cechuje wysoka odporność na zarazę liści i bulw, a także na parcha zwykłego. Odmiana z firmy Danespo.
Otolia – odmiana średniowczesna, w typie konsumpcyjnym AB, o dobrym smaku. Bulwy duże do bardzo dużych, o regularnym kształcie i bardzo płytkich oczkach. Skórka żółta, miąższ żółty. Odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego, na wirus Y i liściozwoju. Odporność na zarazę liści od średniej do wysokiej, a na zarazę bulw i na parcha zwykłego wysoka. Odmiana z firmy Europlant.
Twister – odmiana średniowczesna w typie kulinarnym AB. Bulwy okrągłe, o regularnym kształcie. Skórka żółta miąższ żółty. Odmiana dobrze się przechowuje. Podatność na zarazę liści i bulw minimalna. Niewielka podatność na parcha zwykłego. Odmiana z firmy Agrico.
Twinner – odmiana wczesna w typie kulinarnym AB. Bulwy dość duże, owalne o żółtym kolorze skórki i miąższu. Raczej zwarte, o dobrych właściwościach konsumpcyjnych, dość dobrej zawartości suchej masy i nadające się do przetwórstwa. Odmiana cechuje się wysoką odpornością na zarazę liści i bulw. Jest średnio podatna na parcha zwykłego. Odmiana z firmy Agrico.
Levante – odmiana wczesna, wysokowydajna w typie kulinarnym BC. Bulwy są wydłużone, owalne, o żółtej skórce i żółtym miąższu. Dobrze się przechowują. Odmiana cechuje się wysoką odpornością na zarazę liści i bulw. Jest średnio podatna na parcha zwykłego. Odmiana z firmy Agrico.
Kis Kokra – odmiana średnio wczesna w typie kulinarnym B. Tworzy okrągłe, owalne bulwy o jasnożółtym miąższu i skórce oraz średnio głębokich oczkach. Świetnie smakuje, nadaje się do gotowania i pieczenia. Po ugotowaniu nie ciemnieje. Odmiana wyskanuje wysoką odporność na zarazę liści i bulw. Odmiana z firmy Agriosaat.