Fasola szparagowa tyczna odmiany Blauhilde – fioletowa, średniowczesna
1 sierpnia, 2023Fasola szparagowa karłowa odmiany Daniela – żółta, średniopóźna
1 sierpnia, 2023Jak uprawiać fasolę?
Podstawowe informacje o wymaganiach fasoli co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Fasolka żółta, wczesna, popularna wśród hobbystów
Złota Saxa to jedna z najwcześniejszych odmian fasoli szparagowej karłowej o żółtej barwie strąków. Jest to odmiana bardzo plenna, przeznaczona do uprawy w gruncie i pod osłonami, często wybierana przez plantatorów do uprawy na cele przetwórcze. Z powodzeniem może być również uprawiana w donicach na balkonach i tarasach.
Rośliny mają zwarty, krzaczasty pokrój, są raczej niskie. W uprawie DIONP osiągały wysokość do 30-35 cm. Kwiaty są białe. Strąki dojrzewają stopniowo, początkowo są zielone, jednak w miarę wzrostu i dojrzewania stają się intensywnie żółte. Rosną proste, chociaż zdarzają się też lekko zagięte. W dobrych warunkach glebowych i przy dostatecznej ilości wody oraz ciepła strąki osiągają długość do 11-12 cm. Zauważyliśmy, że strąki szybko wypełniają się nasionami, co jednak nie wpływa na ich walory smakowe, są pozbawione włókien i bardzo smaczne. Fasola Złota Saxa wyjątkowo dobrze znosi mrożenie nie tracąc przy tym jędrności.
Strąki fasoli szparagowej przeznaczone są do bezpośredniego spożycia (gotowane, duszone lub smażone), a także do mrożenia i konserwowania. Najsmaczniejsze, najbardziej delikatne i kruche są na początkowym rozwoju w nich nasion. Fasolę szparagową można siać na kilka terminów np. w odstępach co 10-14 dni, co bardzo polecamy, aby zachować ciągłość zbiorów. Plony zbiera się od lipca aż do września.