
Fasola szparagowa karłowa odmiany Złota Saxa – żółta, wczesna
1 sierpnia, 2023
Fasola szparagowa karłowa odmiany Golden Goal – żółta, wczesna
1 sierpnia, 2023Jak uprawiać fasolę?
Podstawowe informacje o wymaganiach fasoli co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Późniejsza odmiana fasolki
Daniela to średniopóźna odmiana fasoli szparagowej karłowej o żółtej barwie strąków. Jest bardzo plenna, przeznaczona do uprawy w gruncie i pod osłonami, jak również w pojemnikach na balkonach i tarasach.
Rośliny mają krzaczasty, zwarty pokrój. W uprawie DIONP osiągały wysokość do 40-55 cm. Kwiaty są białe. Strąki dojrzewają stopniowo, początkowo są zielone, jednak w miarę wzrostu stają się intensywnie żółte. Rosną proste, chociaż zdarzają się też lekko zagięte. W dobrych warunkach glebowych i przy dostatecznej ilości wody oraz ciepła strąki osiągają długość do 13-15 cm.
Według producenta, fasola Daniela wykazuje wysoką tolerancję na choroby m.in. antraknozę i bakteriozę obwódkową.
Strąki fasoli szparagowej można gotować, zapiekać, dusić, nadają się także do mrożenia i konserwowania. Najsmaczniejsze, najbardziej delikatne i kruche są na początkowym rozwoju w nich nasion. Fasolę szparagową można siać na kilka terminów np. w odstępach co 10-14 dni, co bardzo polecamy, aby zachować ciągłość zbiorów. Plony zbiera się od lipca aż do września.