Fasola szparagowa tyczna odmiany Golden Gate – żółta, płaskostrąkowa, wczesna
1 sierpnia, 2023Fasola szparagowa karłowa odmiany Galopka – żółta, wczesna
1 sierpnia, 2023Jak uprawiać fasolę?
Podstawowe informacje o wymaganiach fasoli co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Zielone strąki
Parker to średniowczesna odmiana fasoli szparagowej karłowej o ciemnozielonej barwie strąków. Jest to odmiana bardzo plenna, przeznaczona do uprawy w gruncie i pod osłonami, udaje się również w uprawie w pojemnikach na balkonach i tarasach.
Rośliny mają tradycyjny krzaczasty pokrój. W uprawie DIONP osiągały wysokość do 45-50 cm. Kwiaty są białe. Strąki wyrównane, ciemnozielone z lekkim połyskiem. Rosną proste i długie, chociaż zdarzają się też lekko zagięte. W dobrych warunkach glebowych i przy dostatecznej ilości wody oraz ciepła strąki osiągają długość do 14-15 cm. Dojrzewają równomiernie, są pozbawione włókien i bardzo smaczne.
Według producenta odmiana Parker wykazuje odporność na szereg chorób m.in. na mozaikę fasoli, antraknozę i bakteriozę obwódkową. Dobrze znosi trudniejsze warunki uprawy.
Strąki fasoli szparagowej przeznaczone są do bezpośredniego spożycia (gotowane, duszone lub smażone), a także do mrożenia i konserwowania. Warto wiedzieć, że zielony kolor blednie pod wpływem obróbki termicznej. Najsmaczniejsze, najbardziej delikatne i kruche są na początkowym rozwoju w nich nasion. Fasolę szparagową można siać na kilka terminów np. w odstępach co 10-14 dni, co bardzo polecamy, aby zachować ciągłość zbiorów. Plony zbiera się od lipca aż do września.