
Fasola szparagowa karłowa odmiany Sonesta – żółta, średniowczesna
1 sierpnia, 2023
Fasolka szparagowa – warzywo o bogatej ofercie odmian
3 sierpnia, 2023Następczyni odmiany Oxinel
Oxinel 2 to średniowczesna odmiana fasoli szparagowej karłowej o zielonej barwie strąków. Jest bardzo plenna, przeznaczona do uprawy w gruncie lub pod osłonami, a z uwagi na kompaktowe rozmiary, można uprawiać ją także w donicach i skrzynkach na balkonach i tarasach. To druga generacja popularnej od lat 90-tych XX w. odmiany Oxinel.
Rośliny mają zwarty krzaczasty pokrój, nie wykazują tendencji do wylegania, w uprawie DIONP osiągały wysokość do 35-45 cm. Kwiaty są białe. Strąki od początku są zielone, proste, wąskie i długie, chociaż zdarzają się też lekko zagięte. W dobrych warunkach glebowych i przy dostatecznej ilości wody oraz ciepła strąki osiągają długość do 12-14 cm. Dojrzewają równomiernie, są bardzo smaczne, chrupiące, pozbawione włókien.
Strąki fasoli szparagowej przeznaczone są do bezpośredniego spożycia (gotowane, duszone lub smażone), a także do mrożenia i konserwowania. Warto wiedzieć, że zielony kolor blednie pod wpływem obróbki termicznej. Najsmaczniejsze, najbardziej delikatne i kruche są na początkowym rozwoju w nich nasion. Fasolę szparagową można siać na kilka terminów np. w odstępach co 10-14 dni, co bardzo polecamy, aby zachować ciągłość zbiorów. Plony zbiera się od lipca aż do września. Według producenta odmiana Oxinel 2 wykazuje wysoką odporność na typowe choroby fasoli.