Fasola szparagowa karłowa odmiany Maxidor – żółta, wczesna
1 sierpnia, 2023Fasola szparagowa karłowa odmiany Oxinel 2 – zielona, średniowczesna
1 sierpnia, 2023Jak uprawiać fasolę?
Podstawowe informacje o wymaganiach fasoli co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Średniowczesna bądź wczesna
Sonesta to średniowczesna (choć niektórzy podają, że wczesna) odmiana fasoli szparagowej karłowej o żółtej barwie strąków. Jest to odmiana bardzo plenna, przeznaczona do uprawy w gruncie i pod osłonami.
Rośliny mają krzaczasty, zwarty pokrój i mocną łodygę. Strąki rosną w górnej części rośliny, co zapobiega zabrudzeniom i ułatwia ich zbiór. W uprawie DIONP rośliny osiągały wysokość do 45-50 cm. Kwiaty są białe. Strąki dojrzewają stopniowo, początkowo są zielone, jednak w miarę wzrostu i dojrzewania stają się jasnożółte. Rosną proste, chociaż w przypadku tej odmiany, często zdarzały się też strąki zagięte. W dobrych warunkach glebowych i przy dostatecznej ilości wody oraz ciepła strąki osiągają długość do 12-13 cm. Zauważyliśmy, że stosunkowo szybko wypełniają się nasionami, co jednak nie wpływa na ich walory smakowe.
Według producenta, fasola Sonesta wykazuje wysoką tolerancję na choroby m.in. antraknozę, mozaikę zwykłą fasoli i bakteriozę obwódkową. Dodatkowo jest bardziej odporna na wahania temperatury i mniej korzystne warunki uprawy niż inne odmiany. Jest to odmiana polecana szczególnie do przetwórstwa.
Strąki fasoli szparagowej przeznaczone są do bezpośredniego spożycia (gotowane, duszone lub smażone), a także do mrożenia i konserwowania. Najsmaczniejsze, najbardziej delikatne i kruche są na początkowym rozwoju w nich nasion. Fasolę szparagową można siać na kilka terminów np. w odstępach co 10-14 dni, co bardzo polecamy, aby zachować ciągłość zbiorów. Plony zbiera się od lipca aż do września.