Fasola szparagowa karłowa odmiany Goussdor – żółta, wczesna
31 lipca, 2023Fasola szparagowa karłowa odmiany Stanley – zielona, średniowczesna
31 lipca, 2023Jak uprawiać fasolę?
Podstawowe informacje o wymaganiach fasoli co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Fasolka o zielonych strąkach
Esterka to wczesna odmiana fasoli szparagowej karłowej o typowej zielonej barwie strąków. Jest to odmiana plenna, przeznaczona do uprawy w gruncie i pod osłonami, udaje się również w uprawie w pojemnikach na balkonach i tarasach.
Rośliny mają tradycyjny krzaczasty pokrój. W uprawie DIONP osiągały wysokość do 45-50 cm. Kwiaty są białe. Strąki zielone, różnej długości, proste, chociaż zdarzają się też lekko zagięte. W dobrych warunkach glebowych i przy dostatecznej ilości wody oraz ciepła strąki osiągają długość do 13-15 cm. Dojrzewają stopniowo, są pozbawione włókien i bardzo smaczne. Zauważyliśmy, że strąki szybko wypełniają się nasionami, co jednak nie wpływa na ich walory smakowe.
Esterka to odmiana ceniona z uwagi na wysoką odporność na choroby i okresowe niedobory wody. Dodatkowo nadaje się do dłuższego przechowywania nie tracąc przy tym jędrności.
Strąki fasoli szparagowej przeznaczone są do bezpośredniego spożycia (gotowane, duszone lub smażone), a także do mrożenia i konserwowania. Warto wiedzieć, że zielony kolor blednie pod wpływem obróbki termicznej. Najsmaczniejsze, najbardziej delikatne i kruche są na początkowym rozwoju w nich nasion. Fasolę szparagową można siać na kilka terminów np. w odstępach co 10-14 dni, co bardzo polecamy, aby zachować ciągłość zbiorów. Plony zbiera się od lipca aż do września.