
Fasola szparagowa karłowa odmiany Esterka – zielona, wczesna
31 lipca, 2023
Fasola szparagowa karłowa odmiany Voltage – żółta, wczesna
31 lipca, 2023Jak uprawiać fasolę?
Podstawowe informacje o wymaganiach fasoli co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Fasolka o zielonych strąkach
Stanley to średniowczesna odmiana fasoli szparagowej karłowej o zielonej barwie strąków. Jest to odmiana bardzo plenna, przeznaczona do uprawy w gruncie i pod osłonami, często wybierana przez plantatorów do uprawy na cele przetwórcze.
Rośliny mają zwarty smukły pokrój i bardzo silną łodygę - nie wykazują tendencji do wylegania nawet po ulewnych deszczach. W uprawie DIONP osiągały wysokość do 45-50 cm. Kwiaty są białe. Strąki wyrównane, zawieszone wysoko, nie dotykają podłoża, dzięki temu nie są narażone na zanieczyszczenia. Od początku są zielone, rosną proste i długie, chociaż zdarzają się też lekko zagięte. W dobrych warunkach glebowych i przy dostatecznej ilości wody oraz ciepła strąki osiągają długość do 12-14 cm. Dojrzewają równomiernie, są pozbawione włókien i bardzo smaczne.
Według producenta odmiana Stanley wykazuje odporność na szereg chorób wirusowych, bakteryjnych i grzybowych (wirus zwykłej mozaiki fasoli, antraknozę, bakteriozę obwódkową, szarą pleśń i zgniliznę twardzikową) oraz na stresowe warunki w okresie uprawy (upały, susza). Stanley to jedna z najbardziej plennych odmian fasoli.
Strąki fasoli szparagowej przeznaczone są do bezpośredniego spożycia (gotowane, duszone lub smażone), a także do mrożenia i konserwowania. Warto wiedzieć, że zielony kolor blednie pod wpływem obróbki termicznej. Najsmaczniejsze, najbardziej delikatne i kruche są na początkowym rozwoju w nich nasion. Fasolę szparagową można siać na kilka terminów np. w odstępach co 10-14 dni, co bardzo polecamy, aby zachować ciągłość zbiorów. Plony zbiera się od lipca aż do września.