Fasola szparagowa karłowa odmiany Primel – zielona, średniopóźna
28 lipca, 2023Fasola szparagowa karłowa odmiany Esterka – zielona, wczesna
31 lipca, 2023Jak uprawiać fasolę?
Podstawowe informacje o wymaganiach fasoli co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Fasolka żółta
Goussdor to wczesna odmiana fasoli szparagowej karłowej o żółtej barwie strąków. Jest to odmiana bardzo plenna, przeznaczona do uprawy w gruncie i pod osłonami, z powodzeniem może być również uprawiana w donicach na balkonach i tarasach.
Rośliny mają zwarty krzaczasty pokrój i mocną łodygę, nie wykazują tendencji do wylegania. Strąki osadzone są w górnej części rośliny, co zapobiega zabrudzeniom i ułatwia ich zbiór. W uprawie DIONP rośliny osiągały wysokość do 35-40 cm. Kwiaty są delikatnie różowe. Strąki dojrzewają stopniowo, początkowo są zielone, jednak w miarę wzrostu i dojrzewania stają się intensywnie żółte. Rosną proste, chociaż zdarzają się też lekko zagięte. W dobrych warunkach glebowych i przy dostatecznej ilości wody oraz ciepła strąki osiągają długość do 14-16 cm. Ciekawe jest to, że nasiona mają ciemny, prawie czarny kolor.
Według producenta, fasola Goussdor wykazuje wysoką tolerancję na choroby m.in. antraknozę, mozaikę zwykłą fasoli.
Strąki fasoli szparagowej przeznaczone są do bezpośredniego spożycia (gotowane, duszone lub smażone), a także do mrożenia i konserwowania. Najsmaczniejsze, najbardziej delikatne i kruche są na początkowym rozwoju w nich nasion. Fasolę szparagową można siać na kilka terminów np. w odstępach co 10-14 dni, co bardzo polecamy, aby zachować ciągłość zbiorów. Plony zbiera się od lipca aż do września.