Fasola na suche nasiona odmiany Igołomska – wczesna
31 grudnia, 2023Fasola na suche nasiona odmiany Black Knight – czerwone kwiaty, tyczna
6 stycznia, 2024Jak uprawiać fasolę?
Podstawowe informacje o wymaganiach fasoli co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Fasola patriotyczna
Fasola z orzełkiem to stara odmiana, która była uprawiana na terenach dawnej Rzeczypospolitej już w XIX wieku. Wyróżnia się ciekawym kształtem znamienia na nasionach, przypominającym orła w koronie, co kojarzy się z polskim godłem. Podobna fasola była i jest znana oraz uprawiana również na Sycylii, skąd prawdopodobnie trafiła do naszego kraju oraz na Łotwie, jednak skojarzenia patriotyczne związane z tą odmianą są charakterystyczne tylko dla Polski.
Rośliny osiągają wysokość 35-50 cm i charakteryzują się wzniesionym pokrojem. Kwitną na biało. Strąki w większości są proste i dojrzewają równomiernie, co ułatwia zbiór. Początkowo są zielone, następnie w miarę wzrostu i dojrzewania wypełniają się nasionami, ostatecznie przybierają beżową barwę i zasychają. Nasiona są dość długie, osiągają 15-20 mm, błyszczące, mają owalny, lekko spłaszczony kształt. Okrywa nasienna jest biała z bardzo ciekawym „znamieniem” przypominającym orła w koronie z rozpostartymi skrzydłami. Cały kształt ma ciemnoczerwony, czy też bordowy kolor. To właśnie ta cecha odmiany spowodowała, że w naszym kraju nazywana jest „fasolą z orzełkiem”.
Dodatkowo odmiana wyróżnia się plennością, nie krzyżuje się łatwo z innymi odmianami i powtarza swoje cechy. Znamię zachowuje kształt również podczas gotowania, jednak jego kolor blaknie.
Fasola z orzełkiem nazywana także Fasolą Niepodległości została wpisana w 2010 r. na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Z przekazów ustnych i źródeł historycznych wiadomo, że fasola ta była uprawiana na ziemiach polskich już w okresie zaborów. Z uwagi na kształt znamienia kojarzący się z polskim godłem traktowana była w tamtym okresie jako symbol patriotyczny. Często stanowiła wówczas dodatek do dań wigilijnych.
Rośliny nie są odporne na mróz, nasiona kiełkują w temperaturze ok. 12-15 st. Celsjusza, dlatego wysiewa się je od połowy maja, najczęściej do połowy czerwca. Późniejszy siew prowadzi do obniżenia plonu, istnieje też ryzyko, że część plonu nie zdąży dojrzeć przed końcem sezonu wegetacyjnego. Zbiory przeprowadza się stopniowo, gdy strąki zasychają i stają się brązowe, co następuje we wrześniu. Fasola lubi miejsca ciepłe i nasłonecznione, w cieniu rośnie gorzej. Zwykle uprawiana jest w gruncie, ale równie dobrze radzi sobie w donicach np. na balkonie lub tarasie.
Pod kątem użytkowym wykorzystuje się dojrzałe nasiona, które można zjadać po ugotowaniu samodzielnie, w sosie (fasolka po bretońsku), w zupach czy też jako dodatek do sałatek. Poza tym z nasion przyrządza się pasztety, pasty do smarowania pieczywa, kotlety, a nawet ciasta. Zielone strąki są twarde i łykowate, więc zwykle nie są wykorzystywane kulinarnie.