
Fasola na suche nasiona odmiany Black Knight – czerwone kwiaty, tyczna
6 stycznia, 2024
Fasola adzuki na suche nasiona – uprawa z nasion na kiełki
7 stycznia, 2024Jak uprawiać fasolę?
Podstawowe informacje o wymaganiach fasoli co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Czarne nasiona
Fasola Black Turtle to amerykańska odmiana fasoli wykorzystywana najczęściej w kuchni latynoamerykańskiej, choć jest popularna także w kuchni indyjskiej. Z uwagi na bardzo ciemne zabarwienie nasion jest bogata w antocyjany.
Rośliny osiągają wysokość 35-50 cm i charakteryzują się wzniesionym, zwartym pokrojem. Kwiaty mają delikatną fioletową barwę. Strąki w większości są proste i dojrzewają partiami. Początkowo są zielone, następnie w miarę wzrostu i dojrzewania wypełniają się nasionami, ostatecznie przybierają beżową barwę i zasychają. Nasiona są dość małe, błyszczące, mają owalny kształt i bardzo ciemny, prawie czarny kolor, który jednak blaknie po obróbce termicznej. Okrywa nasienna jest grubsza niż u innych odmian i prawdopodobnie dlatego nadano jej nazwę kojarzącą się ze skorupą żółwia. Jest to odmiana łatwa w uprawie i bardzo plenna niezależnie od warunków uprawy.
Rośliny nie są odporne na mróz, nasiona kiełkują w temperaturze ok. 12-15 st., dlatego wysiewa się je od połowy maja, najczęściej do połowy czerwca. Późniejszy siew prowadzi do obniżenia plonu, istnieje też ryzyko, że część plonu nie zdąży dojrzeć przed końcem sezonu wegetacyjnego. Zbiory przeprowadza się stopniowo, gdy strąki zasychają i stają się brązowe. Fasola lubi miejsca zaciszne, ciepłe i nasłonecznione, w cieniu rośnie gorzej. Zwykle uprawiana jest w gruncie, ale równie dobrze radzi sobie w donicach np. na balkonie lub tarasie.
Pod kątem użytkowym wykorzystuje się dojrzałe nasiona, które można zjadać po ugotowaniu samodzielnie, w sosie (fasolka po bretońsku), w zupach czy też jako dodatek do sałatek. Poza tym z nasion przyrządza się pasztety, pasty do smarowania pieczywa lub kotlety. W przypadku odmiany Black Turtle można zbierać i jeść także młode zielone strąki zanim wypełnią się nasionami i wykorzystywać podobnie jak fasolę szparagową.