
Fasola mung na suche nasiona – uprawa z nasion na kiełki
7 stycznia, 2024
Fasola szparagowa tyczna odmiany Jimenez – zielono-czerwone strąki
8 stycznia, 2024Jak uprawiać fasolę?
Podstawowe informacje o wymaganiach fasoli co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Fasola znaleziona w jaskini
Fasola 1500 Year Old Cave to amerykańska odmiana fasoli o interesującej barwie nasion, pochodząca z południowo-zachodnich Stanów Zjednoczonych. Równie ciekawa jest historia jej odkrycia. Podobno nasiona zostały znalezione w zapieczętowanym glinianym garnku w jaskini, którą zamieszkiwali Indianie Anasazi, a datowanie węglowe wykazało, że mają ok. 1500 lat. Jest to fasola tyczna, a jej pędy osiągają długość nawet do 300 cm. Strąki są zielone, stosunkowo długie i szerokie, proste lub lekko zagięte, dojrzewają nierównomiernie. Nasiona są duże, mają nerkowaty kształt i interesujący kolor – biały z bordowo-fioletowymi cętkami, czy też plamkami różnej wielkości. Najczęściej białe są końcówki nasion, a kolorowa jest środkowa część. Jest to odmiana łatwa w uprawie i bardzo plenna.
Rośliny nie są odporne na mróz, nasiona kiełkują w temperaturze ok. 12-15 st., dlatego wysiewa się je od połowy maja, najczęściej do połowy czerwca. Późniejszy siew prowadzi do obniżenia plonu, istnieje też ryzyko, że część plonu nie zdąży dojrzeć przed końcem sezonu wegetacyjnego. Zbiory przeprowadza się stopniowo, gdy strąki zasychają i stają się brązowe. Fasola lubi miejsca zaciszne, ciepłe i nasłonecznione, w cieniu rośnie gorzej. Zwykle uprawiana jest w gruncie, ale równie dobrze radzi sobie w donicach np. na balkonie lub tarasie.
Pod kątem użytkowym wykorzystuje się dojrzałe nasiona, które można zjadać po ugotowaniu samodzielnie, w sosie (fasolka po bretońsku), w zupach czy też jako dodatek do sałatek. Poza tym z nasion przyrządza się pasztety, pasty do smarowania pieczywa lub kotlety. W przypadku odmiany 1500 Year Old Cave można zbierać i jeść też młode zielone strąki zanim wypełnią się nasionami i wykorzystywać podobnie jak fasolę szparagową.