Fasola adzuki na suche nasiona – uprawa z nasion na kiełki
7 stycznia, 2024Fasola na suche nasiona odmiany 1500 Year Old Cave
7 stycznia, 2024Jak uprawiać fasolę?
Podstawowe informacje o wymaganiach fasoli co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Fasola mung - uprawa z nasion na kiełki
Fasola mung, nazywana także fasolą zieloną lub złotą, została udomowiona w Indiach w czasach prehistorycznych, skąd rozprzestrzeniła się na inne kraje azjatyckie. Jest tam powszechnie uprawiana i wykorzystywana kulinarnie do dziś. Plantacje można spotkać także w Australii i obu Amerykach oraz w Afryce, a nawet w południowych regionach Europy. Rośliny charakteryzuje krótki cykl wzrostu (około 70 dni), są stosunkowo odporne na suszę i nie mają dużych wymagań pokarmowych.
Nasze doświadczenia wskazują, że fasolę mung można uprawiać także w Polsce. Nasiona do siewu pozyskaliśmy z torebek z nasionami przeznaczonymi na kiełki, dlatego nie jesteśmy w stanie stwierdzić, jaką odmianą dysponowaliśmy. Rośliny plonowały jednak dobrze i osiągnęły wysokość 30-40 cm. Charakteryzowały się wzniesionym pokrojem z mocno rozgałęzionymi pędami. Kwiaty były żółte, a wąskie i proste strąki początkowo były zielone, jednak zmieniały kolor na ciemnobrązowy lub czarny, gdy dojrzewały i zasychały. Strąki dorastają do 5–10 cm długości i wyrastają po dwa z jednego miejsca na łodydze, najczęściej zawierają 10-15 nasion. Nasiona uprawianej przez nas fasoli są bardzo małe, twarde i błyszczące, mają cylindryczny lub bardziej okrągły kształt i oliwkowo-zielony kolor skórki. Miąższ jest jasnożółty, słodkawy. Zbiory przeprowadzaliśmy kilkukrotnie, gdyż strąki dojrzewają partiami.
W internecie znajdziemy informacje, że w zależności od odmiany, rośliny fasoli mung osiągają wysokość 30-120 cm i mogą mieć wzniesiony pokrój lub długie płożące się lub pnące pędy. Wyróżnia się także odmiany uprawne i formy dzikie. Nasiona mogą być błyszczące lub matowe i w zależności od odmiany różnić się kolorem. Przybierają barwę od żółtej, poprzez zielonkawożółtą, jasnozieloną, ciemnozieloną, aż po brązowozieloną. Cechą charakterystyczną fasoli mung jest wysoka zawartość lekkostrawnego białka, które jest łatwiej przyswajane przez ludzki organizm w porównaniu z białkiem innych roślin strączkowych.
Nasiona kiełkują w temperaturze ok. 12-15 st., dlatego wysiewa się je od połowy maja, najczęściej do połowy czerwca. Zbiory przeprowadza się stopniowo, gdy strąki zasychają i stają się ciemnobrązowe, prawie czarne. Fasola lubi miejsca zaciszne, ciepłe i nasłonecznione, w cieniu rośnie gorzej. Zwykle uprawiana jest w gruncie, ale równie dobrze radzi sobie w donicach np. na balkonie lub tarasie.
Pod kątem kulinarnym wykorzystuje się dojrzałe nasiona, które po ugotowaniu dodaje się do potraw. Z nasion przyrządza się kotlety, różnego rodzaju pasty, nadzienia, a także wypieki słodkie lub wytrawne. W krajach Dalekiego Wschodu z fasoli Mung wyrabia się makaron, przypominający makaron ryżowy. Nasiona często wykorzystuje się do produkcji kiełków i w takiej formie stanowią dodatek do sałatek.