Bakłażan odmiany Thai Chao Praya – małe, zielono-kremowe owoce
25 sierpnia, 2024Bakłażan odmiany Penny Bun (Borovichok) – jasnofioletowe, okrągławe owoce
25 sierpnia, 2024Jak uprawiać bakłażany?
Podstawowe informacje o wymaganiach oberżyny co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Małe, pomarańczowo-czerwone kule
Rossa di Rotonda to odmiana, którą w Polsce można zaliczyć do średniowczesnych. Przy wysadzeniu sadzonek do tunelu lub do gruntu pierwsze plony w uprawie DIONP były zbierane od końca lipca (tunel) a pełnia owocowania przypadła w połowie sierpnia. Na grządkach odmiana zaczęła dojrzewać od pierwszej dekady sierpnia. Wskazuje się, że okres wegetacji tej odmiany to 70-80 dni.
Odmiana ta jest popularna we włoskiej prowincji Potenza, ale pochodzi z Etiopii. Jest choćby sprzedawana w zalewie oliwy z oliwek jako pasta do chleba.
Rośliny o luźnym, wzniesionym pokroju osiągają do 50-60 cm wysokości. Liście są zielone, delikatnie omszone. Owoce są twarde, okrągławe. Wyrastają pojedynczo lub po kilka sztuk z kątów liści. Są to niewielkie kule. Średnica owoców to zwykle 6-9 cm. Ich masa dochodzi do 80-120 g. Owoce są początkowo zielone i z czasem stają się jasnopomarańczowe. Od szypułki rozciągają się zielone smugi i delikatne wgłębienia w skórce. W pełni dojrzały owoc jest zwykle w całości pomarańczowo-czerwony i może przypominać pomidora.
Owoce bakłażana można smażyć, piec i gotować. Sprawdzą się jako składnik potraw typu curry, gulaszy i zapiekanek, szczególnie w towarzystwie innych warzyw. Tradycyjnie z tej odmiany przygotowuje się włoską caponatę oraz marynuje. Doskonale smakuje po upieczeniu w połączeniu z papryką lub pomidorami. Nadaje się do grillowania w całości lub w plastrach, a także faszerowania.