Bakłażan odmiany Patio Baby F1 – wczesny, miniaturowe owoce
4 sierpnia, 2024Bakłażan odmiany Rossa di Rotonda – małe, pomarańczowo-czerwone owoce
25 sierpnia, 2024Jak uprawiać bakłażany?
Podstawowe informacje o wymaganiach oberżyny co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Małe, zielono-kremowe owoce
Thai Chao Praya to odmiana, którą w Polsce można zaliczyć do średniowczesnych lub średniopóźnych. Przy wysadzeniu sadzonek do tunelu lub do gruntu pierwsze plony w uprawie DIONP były zbierane od połowy sierpnia (tunel) lub końca sierpnia (grządka). Wskazuje się, że okres wegetacji tej odmiany to 80-85 dni.
Odmiana ta jest popularna w Tajlandii do przygotowywania wielu potraw.
Rośliny o luźnym, wzniesionym pokroju osiągają do 60 cm wysokości. Liście są zielone, delikatnie omszone. Owoce są twarde, okrągławe. Wyrastają pojedynczo z kątów liści. Są to niewielkie lekko wydłużone kule. Średnica owoców to zwykle 5-8 cm. Ich masa dochodzi do 50-100 g. Owoce są kremowe, ale od szypułki rozciągają się jasnozielone smugi, które mogą zajmować połowę lub prawie całą powierzchnię owocu.
Owoce bakłażana można smażyć, piec i gotować. Sprawdzą się jako składnik potraw typu curry, gulaszy i zapiekanek, szczególnie w towarzystwie innych warzyw. Doskonale smakują po upieczeniu w połączeniu z papryką lub pomidorami. Nadają się do grillowania w całości lub w plastrach, a także faszerowania.