
Bakłażan odmiany Kazimir F1 – ciemnofioletowy, wczesny
14 września, 2024
Zupa-krem z pieczonych pomidorów i papryki
25 września, 2024Jak uprawiać bakłażany?
Podstawowe informacje o wymaganiach oberżyny co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Wydłużone jasnozielone owoce
Thai Long Green to odmiana bakłażana wywodząca się z Tajlandii, gdzie jest bardzo popularny. W Polsce można go zaliczyć do odmian średniowczesnych bądź średniopóźnych. Typowy okres wegetacji w ciepłych warunkach to 85 dni. Przy wysadzeniu sadzonek do tunelu lub do gruntu pierwsze plony w uprawie DIONP były zbierane od połowy sierpnia. Jest to odmiana polecana tak do gruntu jak i pod osłony. Słabiej reaguje spadkiem plonu na okresy niedoboru wody.
Rośliny o luźnym, wzniesionym pokroju osiągają do 60-70 cm wysokości. Liście są zielone, delikatnie omszone. Owoce są twarde, owalne, silnie wydłużone – od szypułki węższe, a szersze na końcu owocu. Wyrastają pojedynczo z kątów liści. Długość owoców może dochodzić do 20-30 cm. W uprawie DIONP najdłuższy owoc z tunelu miał długość około 23 cm. Masa owoców zwykle dochodzi do 300-350 g.
Owoce przybierają bardzo ładny jasnozielony kolor. Skórka jest matowa. Miąższ jest delikatny, jasny, lekko gorzki. Najsmaczniejsze są młode owoce, z niedojrzałymi nasionami.
Owoce bakłażana można smażyć, piec i gotować. Sprawdzą się jako składnik potraw typu curry, gulaszy i zapiekanek, szczególnie w towarzystwie innych warzyw. Doskonale smakują po upieczeniu w połączeniu z papryką lub pomidorami. Nadają się do grillowania w całości lub w plastrach, a także faszerowania.