
Bakłażan odmiany Rossa di Rotonda – małe, pomarańczowo-czerwone owoce
25 sierpnia, 2024
Bakłażan odmiany Satsuma Long – jasnozielone, wydłużone owoce
25 sierpnia, 2024Jak uprawiać bakłażany?
Podstawowe informacje o wymaganiach oberżyny co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Jasnofioletowe kule
Penny Bun to odmiana, która wywodzi się z Rosji, gdzie nosi nazwę Borovichok. Nazwa odmiany nawiązuje do grzybów leśnych, bo bakłażan tej odmiany ma delikatny ich posmak.
W Polsce można zaliczyć do średniowczesnych. Przy wysadzeniu sadzonek do tunelu lub do gruntu pierwsze plony w uprawie DIONP były zbierane od końca lipca (tunel) a pełnia owocowania przypadła w połowie sierpnia. Na grządkach odmiana zaczęła dojrzewać od pierwszej dekady sierpnia. Wskazuje się, że okres wegetacji tej odmiany to około 80 dni.
Rośliny o luźnym, wzniesionym pokroju osiągają do 60-90 cm wysokości. Liście są zielone, delikatnie omszone. Owoce są twarde, okrągławe. Wyrastają pojedynczo z kątów liści. Są to średniej wielkości okrągłe lub lekko wydłużone kule. Średnica owoców to zwykle 10-12 cm. Ich masa dochodzi do 300-400 g. Owoce przybierają bardzo ładny jasnofioletowy kolor z delikatnymi przejaśnieniami. Miąższ jest delikatny, biały, bez goryczki, o posmaku grzybów leśnych.
Owoce bakłażana można smażyć, piec i gotować. Sprawdzą się jako składnik potraw typu curry, gulaszy i zapiekanek, szczególnie w towarzystwie innych warzyw. Doskonale smakują po upieczeniu w połączeniu z papryką lub pomidorami. Nadają się do grillowania w całości lub w plastrach, a także faszerowania.