
Bakłażan odmiany Icicle F1 – białe, podłużne owoce
6 stycznia, 2023
Bakłażan odmiany Don Quixote (Don Kihot) – wydłużone, fioletowe owoce
6 stycznia, 2023Odmiana o kulistych owocach
Odmiana Pyatachok pochodzi z Rosji. Rośliny o luźnym, wzniesionym pokroju osiągają 70-80 cm wysokości, dają zadowalający plon owoców. Liście są zielone, lekko omszone, wyrastają na długich ogonkach, mają lancetowaty kształt i delikatnie powcinane brzegi. Kwiaty są puste, jasnoróżowe z żółtym słupkiem. Owoce są kuliste, o jasnofioletowej błyszczącej skórce, osiągają wagę do 300-320 g. Miąższ jest biały, delikatny, bardzo dobry w smaku, pozbawiony goryczki. Do owoców dość mocno przylegają liście okrywowe, a same owoce osadzone są na długich szypułkach.
Bakłażan jest rośliną ciepłolubną o długim okresie wegetacji, więc najlepiej uprawiać go z rozsady, którą przygotowuje się w marcu/kwietniu i wysadza do gruntu na przełomie maja i czerwca. Nie jest mrozoodporny, temperatury poniżej zera niszczą rośliny. Owoce zbiera się, gdy nie są jeszcze w pełni dojrzałe, ale mają odpowiednią wielkość, jędrną, błyszczącą skórkę i nasycony kolor. Zbyt długie pozostawianie owoców na roślinie, powoduje, że te gorzknieją, a miąższ staje się bardziej gąbczasty.
Owoce bakłażana można smażyć, piec i gotować. Sprawdzą się jako składnik potraw typu curry, gulaszy i zapiekanek, nadają się do nadziewania. Doskonale smakują po upieczeniu w połączeniu z papryką lub pomidorami. Można z nich przygotowywać pasty do pieczywa lub przetwory na zimę.