
Bakłażan odmiany Tsakoniki – maczugowate owoce, fioletowe w białe paski
6 stycznia, 2023
Bakłażan odmiany Pyatachok – kuliste, fioletowe owoce
6 stycznia, 2023Jak uprawiać bakłażany?
Podstawowe informacje o wymaganiach oberżyny co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Odmiana o długich, białych owocach
Odmiana bakłażana Icicle F1 pochodzi z USA, jest bardzo produktywna. Rośliny o luźnym, wzniesionym pokroju osiągają 60-70 cm wysokości. Charakteryzują się mniejszą ilością kolców, w porównaniu z innymi odmianami bakłażana. Liście są zielone, delikatnie omszone, mają wydłużony lancetowaty kształt i gładkie brzegi, wyrastają na długich ogonkach. Kwiaty są puste, fioletowe z żółtym słupkiem. Owoce zwieszają się na roślinie jak sople lodu, są długie i wąskie, o cylindrycznym kształcie. Osiągają ok. 15-18 cm długości i wagę 150-200 g. Skórka jest biała, błyszcząca, cienka, nie wykazuje tendencji do żółknięcia. Miąższ jest biały (nie ciemnieje po przekrojeniu), delikatny w smaku i pozbawiony goryczki, z niewielką ilością nasion, co wyróżnia tę odmianę na tle innych. Do owoców dość mocno przylegają liście okrywowe, a same owoce osadzone są na długich szypułkach.
Owoce zbiera się, gdy nie są jeszcze w pełni dojrzałe, ale mają odpowiednią wielkość, jędrną skórkę i nasycony kolor.
Owoce bakłażana można smażyć, piec i gotować. Sprawdzą się jako składnik potraw typu curry, gulaszy i zapiekanek, szczególnie w towarzystwie innych warzyw. Doskonale smakują po upieczeniu w połączeniu z papryką lub pomidorami.
Z uwagi na liczne zalety odmianę nagrodzono tytułem AAS Winners 2022 przyznawanym przez organizację All-America Selections (AAS). Polecana jest do uprawy zarówno pod osłonami, jak i bezpośrednio w gruncie.