Odmiana bakłażana Clara F1 pochodzi z Włoch i przeznaczona jest do uprawy pod osłonami, jak również na zewnątrz. Rośliny o zwartym, wzniesionym pokroju osiągają 50-70 cm wysokości. Liście są zielone, delikatnie omszone, mają wydłużony lancetowaty kształt i delikatnie powcinane brzegi, wyrastają na długich ogonkach. Kwiaty są puste, jasnofioletowe z żółtym słupkiem.
Owoce zwieszają się na roślinie, są duże, mają cylindryczny kształt. Osiągają ok. 13-18 cm długości. Skórka jest biała lub kremowobiała, błyszcząca, cienka i delikatna. Miąższ jest biały, delikatny w smaku (bez charakterystycznej goryczki), z niewielką ilością nasion, nie ciemnieje po przekrojeniu. Do owoców dość mocno przylegają liście okrywowe, a same owoce osadzone są na długich szypułkach.
Bakłażan jest rośliną ciepłolubną o długim okresie wegetacji, więc najlepiej uprawiać go z rozsady, którą wysadza się do gruntu na przełomie maja i czerwca. Nie jest mrozoodporny, temperatury poniżej zera niszczą rośliny. Owoce zbiera się, gdy nie są jeszcze w pełni dojrzałe, ale mają odpowiednią wielkość, jędrną skórkę i nasycony kolor.
Owoce bakłażana można smażyć, piec i gotować. Sprawdzą się jako składnik potraw typu curry, gulaszy i zapiekanek, szczególnie w towarzystwie innych warzyw. Doskonale smakują po upieczeniu w połączeniu z papryką lub pomidorami. Można je grillować w całości lub w plastrach.