Odmiana bakłażana Cambodian Green Giant, jak nazwa wskazuje, pochodzi z Kambodży. Rośliny o zwartym, wzniesionym pokroju osiągają 70-80 cm wysokości. Liście są zielone, delikatnie omszone, mają wydłużony lancetowaty kształt i powcinane, falowane brzegi, wyrastają na długich ogonkach. Kwiaty są puste, białe z żółtym słupkiem, przypominają kwiaty ziemniaka.
Owoce zwieszają się na roślinie, są duże, lekko wydłużone, pękate. Osiągają ok. 15-18 cm długości. Skórka w nietypowym kolorze jest jasnozielona, z ciemniejszymi nieregularnymi pasami i plamkami, tworzącymi marmurkowy wzór na owocach. Miąższ jest jasny, beżowy, jednak szybko ciemnieje po przekrojeniu. Do owoców dość mocno przylegają liście okrywowe, a same owoce osadzone są na długich szypułkach.
Bakłażan jest rośliną ciepłolubną o długim okresie wegetacji, więc najlepiej uprawiać go z rozsady, którą wysadza się do gruntu na przełomie maja i czerwca. Nie jest mrozoodporny, temperatury poniżej zera niszczą rośliny. Owoce zbiera się, gdy nie są jeszcze w pełni dojrzałe, ale mają odpowiednią wielkość, jędrną skórkę i nasycony kolor. Owoce bakłażana można smażyć, piec i gotować. Sprawdzą się jako składnik potraw typu curry, gulaszy i zapiekanek, szczególnie w towarzystwie innych warzyw. Doskonale smakują po upieczeniu w połączeniu z papryką lub pomidorami.