
Bakłażan odmiany Don Quixote (Don Kihot) – wydłużone, fioletowe owoce
6 stycznia, 2023
Bakłażan odmiany Clara F1 – duże, biało-kremowe owoce
6 stycznia, 2023Odmiana o dużych owocach w zielonym kolorze
Odmiana bakłażana Big Green charakteryzuje się dobrą plennością. Rośliny o zwartym, wzniesionym pokroju osiągają 60-80 cm wysokości. Liście są zielone, delikatnie omszone, mają wydłużony lancetowaty kształt i delikatnie powcinane brzegi, wyrastają na długich ogonkach. Kwiaty są puste, jasnofioletowe z żółtym słupkiem. Owoce zwieszają się na roślinie, są duże, mają gruszkowaty kształt. Osiągają ok. 15-18 cm długości i wagę ok. 300-400 g. Skórka jest jasnozielona, intensywnie wybarwiona, błyszcząca, cienka. Miąższ jest jasny, biało-zielony, delikatny w smaku, z lekko wyczuwalną goryczką. Do owoców dość mocno przylegają liście okrywowe, a same owoce osadzone są na długich szypułkach.
Bakłażan jest rośliną ciepłolubną o długim okresie wegetacji, więc najlepiej uprawiać go z rozsady, którą wysadza się do gruntu na przełomie maja i czerwca. Nie jest mrozoodporny, temperatury poniżej zera niszczą rośliny. Owoce zbiera się, gdy nie są jeszcze w pełni dojrzałe, ale mają odpowiednią wielkość, jędrną skórkę i nasycony kolor.
Owoce bakłażana można smażyć, piec i gotować. Sprawdzą się jako składnik potraw typu curry, gulaszy i zapiekanek, szczególnie w towarzystwie innych warzyw. Doskonale smakują po upieczeniu w połączeniu z papryką lub pomidorami. Można je grillować w całości lub w plastrach.