Bakłażan odmiany Snake of Mugla pochodzi z Turcji. Rośliny o luźnym, wzniesionym pokroju osiągają 70-90 cm wysokości. Liście są zielone, delikatnie omszone, wyrastają na długich ogonkach, mają lancetowaty kształt i delikatnie powcinane brzegi. Kwiaty są puste, jasnoróżowe z żółtym słupkiem.
Owoce zwieszają się na roślinie przybierając zawinięty kształt przypominający wijącego się węża. Są wąskie i długie, osiągają 30-40 cm długości. Skórka jest fioletowo-różowa, cienka, błyszcząca. Miąższ jest jasny zielonkawy lub biały, delikatny, bez goryczki. Do owoców dość mocno przylegają liście okrywowe, a same owoce osadzone są na długich szypułkach.
Bakłażan jest rośliną ciepłolubną o długim okresie wegetacji, więc najlepiej uprawiać go z rozsady, którą przygotowuje się w marcu/kwietniu i wysadza do gruntu na przełomie maja i czerwca. Nie jest mrozoodporny, temperatury poniżej zera niszczą rośliny. Owoce zbiera się, gdy nie są jeszcze w pełni dojrzałe, ale mają odpowiednią wielkość, jędrną, błyszczącą skórkę i nasycony kolor. Zbyt długie pozostawianie owoców na roślinie, powoduje że te gorzknieją, a miąższ staje się bardziej gąbczasty.
Owoce bakłażana można smażyć, piec i gotować. Sprawdzą się jako składnik potraw typu curry, gulaszy i zapiekanek, najlepiej w towarzystwie innych warzyw. Doskonale smakują po upieczeniu w połączeniu z papryką lub pomidorami. Można z nich przygotowywać pasty do pieczywa. Nadają się do marynowania.