Burak ćwikłowy odmiany Opolski – długie, czerwone korzenie
9 grudnia, 2022Burak ćwikłowy odmiany Tonda di Chioggia – okrągły korzeń, biało-różowy miąższ
9 grudnia, 2022Biały burak ćwikłowy ale o smaku ćwikły
Burak ćwikłowy odmiany Albino tworzy korzeń w kształcie białej kuli z gładką białą skórką. Miąższ jest biały, soczysty, słodki, pozbawiony twardych włókien, o smaku typowym dla buraków. W miąższu widoczne delikatne prążkowanie po przecięciu. Choć nie przypomina ćwikły z koloru, to smakuje podobnie. Po ugotowaniu korzenie zachowują biały kolor, pod warunkiem, że były gotowane samodzielnie (aby nie przejęły koloru od innych warzyw, zwłaszcza czerwonych odmian buraków). Odmiana o krótkim okresie wegetacji. Białe buraki nie plamią rąk, odzieży itp., ponieważ nie zawierają betaniny – barwnika nadającego intensywnie czerwony kolor innym burakom ćwikłowym. Poleca się tą odmianę do kolorowego carpaccio.
Waga korzenia w testach DIONP zawierała się w przedziale 0,2-0,4 kg. Trzeba pamiętać, że waga, długość i średnica korzeni zależą od wielu czynników, w tym od długości uprawy. Najlepsze walory smakowe i odżywcze mają korzenie wchodzące w dojrzałość zbiorczą, ale nie przestarzałe. Nie zawsze warto uprawiać korzenie dla ich wielkości. Liczy się ich smak i wybarwienie.