Burak ćwikłowy odmiany Albino – biały, okrągły korzeń
9 grudnia, 2022Burak liściowy odmiany: Rhubarb Chard, White Silver oraz Bright Yellow – odkryj smak w kolorach
18 marca, 2023Burak o ciekawym wnętrzu
Burak ćwikłowy odmiany Tonda di Chioggia to stara odmiana, wywodząca się z Włoch. Nazwa nawiązuje do miejsca pochodzenia. Odmiana ta wytwarza średniej wielkości, kuliste lub lekko spłaszczone korzenie o gładkiej różowo-czerwonej skórce. Bardzo ciekawie wygląda wnętrze – po przekrojeniu widoczne są białe i różowoczerwone pierścienie ułożone naprzemiennie.
Miąższ jest delikatny o wysokiej zawartości cukru, ma słodki, lekko ziemisty smak. W przeciwieństwie do buraków o czerwonym miąższu nie barwi skóry. Można go spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce cieplnej, z tym że po ugotowaniu wyraźne kolory wnętrza bledną. Jadalne są również liście i łodygi, które można smażyć, dodawać do zup lub dusić, z tym że najsmaczniejsze są młode liście.
Jest to odmiana wczesna, dobrze plonująca. Zalecany termin siewu - od kwietnia do czerwca. Buraki tej odmiany dość dobrze przechowują się zimą. Nadają się również do uprawy w pojemnikach na balkonach lub tarasach. Za granicą używane są również nazwy Barabietola di Chioggia, Chioggia Pink lub Dolce di Chioggia.
Waga korzenia w testach DIONP zawierała się w przedziale 0,2-0,4 kg. Trzeba pamiętać, że waga, długość i średnica korzeni zależą od wielu czynników, w tym od długości uprawy. Najlepsze walory smakowe i odżywcze mają korzenie wchodzące w dojrzałość zbiorczą, ale nie przestarzałe. Nie zawsze warto uprawiać korzenie dla ich wielkości. Liczy się ich smak i wybarwienie. Im starszy korzeń tym wewnętrzny różowy kolor w miąższu bledszy.