Burak ćwikłowy odmiany Opolski to odmiana, która od wielu lat cieszy się niesłabnącym powodzeniem z uwagi na uniwersalne zastosowanie. Wytwarza duże, podłużne korzenie o cylindrycznym kształcie. Korzeń o długości zwykle powyżej 15 cm i średnicy 4-8 cm. Korzeń od połowy wystaje z ziemi. Skórka jest czerwona, gładka, a wnętrze purpurowo-czerwone bez widocznych lub ze słabo zaznaczonymi pierścieniami. Waga korzenia może przekraczać 0,5 kg. Trzeba pamiętać, że waga, długość i średnica korzeni zależą od wielu czynników, w tym od długości uprawy. Najlepsze walory smakowe i odżywcze mają korzenie wchodzące w dojrzałość zbiorczą, ale nie przestarzałe. Nie zawsze warto uprawiać korzenie dla ich wielkości. Liczy się ich smak i wybarwienie.
Miąższ jest delikatny, słodki, soczysty i bardzo smaczny. Można go spożywać na surowo lub po ugotowaniu, nadaje się na wszelkiego rodzaju przetwory, w tym soki.
Jest to odmiana wczesna, bardzo plenna. Zalecany termin siewu - od kwietnia do czerwca. Buraki tej odmiany dobrze przechowują się zimą. Polecamy jako DIONP siew tej odmiany na kilka terminów np. w odstępach 14 dniowych. Najsmaczniejsze są młode korzenie. W okresach suszy warto podlewać rośliny, co poprawi kolor, smak i wielkość korzeni.