
Rzodkiewka odmiany Malaga – okrągła lub lekko wydłużona, fioletowa skórka (wiosna i jesień)
8 lutego, 2023
Rwana rozsada z „gołym” korzeniem – sprawdza się przy części roślin, przy innych nie
9 lutego, 2023Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Rzodkiewka o czerwonej skórce z białą końcówką
Rzodkiewka Krakowianka to bardzo plenna polska odmiana, która polecana jest do uprawy wiosennej i jesiennej. Można ją wysiewać stosunkowo wcześnie, ponieważ dobrze radzi sobie z wahaniami temperatury wiosną. Dodatkowo dobrze toleruje późniejsze wysokie temperatury i nie wybija przedwcześnie w pęd kwiatostanowy. Okres jej wegetacji to 33-37 dni.
Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, w większości kuliste, jednak zdarzają się też lekko spłaszczone, osiągają ok. 2,5-3,5 cm średnicy, skórka jest dwubarwna – w górnej części czerwona, przy korzonku biała. Miąższ jest biały, jednolity i chrupiący, o łagodnym smaku z pikantną nutą.
Rzodkiewka Krakowianka nie ma skłonności do parcenia. Polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek, można ją kisić i marynować. Najlepiej zbierać młode rzodkiewki, które są bardziej wyraziste w smaku. Do jedzenia nadają się także liście, które można dodawać do sałatek lub przygotować z nich pesto.