
Rzodkiewka odmiany Carmesa – okrągła, czerwona (wiosna, późne lato, jesień)
7 stycznia, 2025
Nasiona z Chin – uważajmy na nieuczciwych sprzedawców
7 stycznia, 2025Rzodkiewka odmiany Herlo-Era – okrągła, czerwona (wiosna, późne lato, jesień)

Jak uprawiać rzodkiewkę Herlo-Era?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Odmiana o kaminowej skórce
Rzodkiewka Herlo-Era to odmiana wczesna z okresem wegetacji wynoszącym 27-29 dni. Co ciekawe to w internecie jest sporo literówek w jej nazwie, nawet na stronach firm nasiennych, gdzie piszą „Helro-Era”, co oczywiście jest błędem, bo nie jest to poprawna nazwa tej odmiany.
Herlo-Era może być wysiewana w lutym i marcu pod osłonami na wczesnowiosenny zbiór. Sieje się ją także od marca do maja w gruncie na zbiór wiosenny, a także w sierpniu na zbiór późnoletni i jesienny. Wskazuje się na możliwość zimowej uprawy tej odmiany pod osłonami. Odmiana ta jest tolerancyjna bowiem na słabsze natężenie światła. Brakuje informacji jak sobie radzi z siewami w okresie lata, a DIONP w tym terminie jej nie siał – jest to kwestia do przetestowania czy przypadkiem nie wybije w kwiat.
Liście u tej odmiany są zielone, dość krótkie.
Herlo-Era tworzy okrągłe zgrubienia. W uprawie DIONP miały średnicę dochodzącą do 2,5-3 cm. Skórka jest jednolicie karminowoczerwono zabarwiona. Wykazuje małą tendencję do pękania. Miąższ biały, chrupki, matowy o zwartej konsystencji. Wskazuje się, że Herlo-Era jest mało podatna na parcenie miąższu.
Odmiana jest polecana do bezpośredniego spożycia i do różnego rodzaju potraw. Jest to lekko pikantna rzodkiewka, zaliczana do rzodkiewek łagodnych w smaku.