
Rzodkiewka odmiany Melito F1 (Hazera Poland) – okrągła, czerwona (wiosna, późne lato, jesień)
4 maja, 2025
Kędzierzawość liści brzoskwini – jak ją zwalczać?
4 maja, 2025Rzodkiewka odmiany Faraon – okrągła, czerwona (wiosna, jesień)

Rzodkiewka Faraon
Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Odmiana o kaminowej skórce
Rzodkiewka Faraon to wczesna odmiana, która daje plon już po 28-32 dniach od wysiewu. Polecana jest do uprawy wiosennej i jesiennej, zarówno pod osłonami, jak i w gruncie. Można ją wysiewać stosunkowo wcześnie, ponieważ dobrze sobie radzi z wiosennymi wahaniami temperatury i niezawodnie plonuje.
Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości i duże, kuliste, regularne, chociaż zdarzają się też lekko owalne. Osiągają średnicę 2,5-3,5 cm. Skórka jest gładka, intensywnie wybarwiona, w całości karminowoczerwona. Miąższ jest biały, soczysty, chrupiący, o lekko pikantnym smaku.
Rzodkiewka Faraon nie ma skłonności do parcenia, pękania i wybijania w pędy kwiatostanowe. Tu jednak nasza uwaga, że we wiosennej uprawie w naszym tunelu z chwilą pojawu bardzo wysokich temperatur przez okres kilku dni część roślin zaczęła jednak wybijać w pędy kwiatostanowe - czynnik stresowy zatem ma tu także coś do powiedzenia. Polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek, można ją kisić i marynować. Najlepiej zbierać młode rzodkiewki, które są bardziej wyraziste w smaku. Do jedzenia nadają się także liście, które można dodawać do sałatek lub przygotować z nich pesto.
Rzodkiewka odmiany Faraon