Rzodkiewka podłużna odmiany Felicja – fioletowo-biała skórka, lekko ostra (wiosna i jesień)
8 lutego, 2023Rzodkiewka okrągła odmiany Krakowianka – czerwona skórka z białym końcem (wiosna i jesień)
8 lutego, 2023Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Rzodkiewka o fioletowej skórce
Rzodkiewka odmiany Malaga to odmiana polecana do uprawy wiosennej i jesiennej. Okres jej wegetacji to 28-32 dni. Wyróżnia się ciekawym kolorem skórki, która jest fioletowa.
Zgrubienia korzeniowe są średnio duże, najczęściej kuliste, jednak zdarzają się też lekko wydłużone, osiągają ok. 2,5-3 cm średnicy i masie ok. 30 g, ich skórka ma kolor fioletowy. Miąższ jest biały, jędrny i chrupiący, łagodny w smaku, odporny na parcenie.
Uwaga: fioletowa skórka tej odmiany, bogata w antocyjany może brudzić palce.
Rzodkiewka Malaga polecana jest do bezpośredniego spożycia, a także jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek, jako ciekawy akcent kolorystyczny. Korzeń można także marynować bądź kisić. Do jedzenia nadają się także liście, które można dodawać do sałatek lub przygotować z nich pesto.