Rzodkiewka żółta odmiany Zlata – żółta skórka, średnio ostra (wiosna i jesień)
8 maja, 2022Rzodkiew Runder Weisser o białym korzeniu
21 sierpnia, 2022Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Rzodkiewka o czerwonej skórce
Rzodkiewka odmiany Saxa 2 to plenna odmiana, która polecana jest do uprawy wiosennej i jesiennej. Można ją wysiewać stosunkowo wcześnie, ponieważ dobrze radzi sobie z wahaniami temperatury wiosną, znosi nawet niewielkie przymrozki. Okres jej wegetacji to 30-35 dni.
Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, w większości kuliste, jednak zdarzają się też lekko wydłużone lub spłaszczone, osiągają ok. 2,5-3,5 cm średnicy, skórka ma kolor czerwony. Miąższ jest biały, jednolity i chrupiący, ma lekko ostry smak.
Rzodkiewka Saxa 2 nie ma skłonności do pękania i parcenia. Polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek, można ją kisić i marynować. Najlepiej zbierać młode rzodkiewki, które są bardziej wyraziste w smaku. Do jedzenia nadają się także liście, które można dodawać do sałatek lub przygotować z nich pesto.