Kolorowe rzodkiewki warto uprawiać
25 kwietnia, 2021Rzodkiewka odmiany Saxa 2 – okrągła, czerwona skórka, lekko ostra (wiosna i jesień)
8 czerwca, 2022Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Rzodkiewka o żółtej skórce i lekko ostrym smaku
Rzodkiewka Zlata to czeska odmiana, która polecana jest do uprawy wiosennej i jesiennej. Okres jej wegetacji to 30-35 dni. Charakterystyczną jej cechą jest nietypowy żółty (złoty) kolor skórki korzeni.
Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, kuliste lub lekko wydłużone, osiągają ok. 3 cm średnicy, skórka ma kolor żółto-złoty, stąd nazwa odmiany. Miąższ jest biały, średnio ostry, jednolity i chrupiący. Nie ma skłonności do pękania i parcenia.
Rzodkiewka Zlata polecana jest do bezpośredniego spożycia, a z uwagi na ciekawy kolor pięknie prezentuje się w sałatkach dodając akcentu kolorystycznego, szczególnie w towarzystwie innych kolorowych odmian. Najlepiej zbierać młode rzodkiewki, które są bardziej wyraziste w smaku. Do jedzenia nadają się także liście, które można dodawać do sałatek lub przygotować z nich pesto.