Kapusta brukselska odmiany Divino F1
18 grudnia, 2023Chińska kapusta biała - wspaniała roślina poplonowa
Kapusta Pak choi lub inaczej Bai cai pochodzi z Azji, gdzie jest bardzo ważnym składnikiem w tamtejszej kuchni. W Polsce przez wiele lat była dostępna w marketach spożywczych i na bazarach, ale zwykle to jej kuzynka - kapusta pekińska cieszyła się większą popularnością, chociaż różnią się między sobą, gdyż pak choi nie rozwija główki, lecz tworzy rozetę jadalnych liści. Obecnie kapustę pak choi coraz łatwiej spotkać w przydomowych warzywnikach, na balkonach, gdzie jest uprawiana jako roślina poplonowa, która tuz przed końcem roku wegetacyjnego dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych.
Wysialiśmy kapustę Pak choi
Jadalne liście
Kapusta pak choi nie wytwarza główki jak typowe kapusty (w tym pekińska), gdyż tworzy jedynie rozetę jadalnych pędów z liśćmi. Każda nadziemna część rośliny jest w pełni jadalna. Liście dorastają zwykle do 30 cm wysokości, a pędy w dolnej części rośliny mają z 2-3 cm grubości i są bardzo soczyste. Kapusta ta ma słaby system korzeniowy, stąd też jeżeli uprawiana jest w miejscach wietrznych, na glebie o rozluźnionej strukturze to może się przewracać. Wartym wiedzieć, że na rynku nasion jest kilka odmian kapusty chińskiej różniących się choćby zabarwieniem jadalnej łodygi. Są zatem odmiany o łodygach białych (np. Joi Choi), jak również zielono-łodygowe (np. Green Fortune).
Wymagania stanowiskowe
Kapusta pak choi to roślina dnia krótkiego. Od wysiania nasiona do zbioru mija zwykle 4-6 tygodni, stąd też jest wysiewana zwykle w sierpniu i wrześniu i daje plony jeszcze przed nadejściem końca okresu wegetacji. Kapusta ta udaje się także przy siewach wczesnowiosennych np. z zastosowaniem osłon, gdyż uprawiana na wiosnę i w lecie (wysokie temperatury, dłuższy dzień, często niedobory wody) szybko wybija w pęd kwiatostanowy i traci walory smakowe. Przy wiosennej uprawie siewy robi się juz w marcu, nastepnie pikuje roślinki rozwijające 2-3 liście właściwe i w wsadza w grunt, ale trzeba chronić przed przymrozkami. Kapusta pak choi zniesie lekkie przymrozki do -4 stopni (choć niektórzy podają, że do -7 stopni), ale lepiej białą włókniną ją okrywać. Chłodna wiosna jej sprzyja.
Kapustę chińską najlepiej uprawiać na glebach żyznych, próchnicznych, gdyż wówczas nie wymaga dodatkowego nawożenia. Odradza się uprawę tej rośliny w tych miejscach, w których uprawiano inne rośliny z rodziny kapustowate np. kapusty, kalarepy, kalafiory brokuły czy też rzodkiewki i gorczycę, gdyż na stanowisku mogą znajdować się szkodniki takich roślin (śmietka kapuściana, pchełki i inne) oraz zarodniki patogenów wywołujących choroby np. znana wszystkim kiła kapusty, czy też zgorzel siewek. Podobnie, odradza się wysiewu tej rośliny na miejscach silnie zachwaszczonych chwastami z rodziny kapustowate np. tobołkami polnymi, samosiewami rzepaku, gorczycą polną, rzodkwią świrzepą itd.
Jeżeli pak choi uprawiana jest na glebach mniej zasobnych w składniki odżywcze to warto zastosować nawożenie organiczne, gdyż kapusta ta rośnie bardzo szybko więc nawożenie mineralne (zwłaszcza na oko) mogłoby skutkować pobraniem dużej ilości związków azotowych, które jak wiadomo mogą przekształcać się w azotany i azotyny szkodliwe dla zdrowia. Przy tak szybko rosnących warzywach do bezpośredniego spożycia trzeba być ostrożnym.
Kapusta chińska wymaga dobrego zaopatrzenia w wodę, która wpływa na wzrost roślin, ale także na smak całości. Nie powinno się doprowadzić do więdnięcia roślin (gdy więdnie a w glebie jest woda to może być ryzyko chorób korzeni np. kiły kapusty). Jak już wspomniano warto uprawiać ją w miejscach zacisznych, osłoniętych od silnego wiatru. Stanowisko lekko słoneczne lub zacienione.
Siew i sadzenie
Kapustę chińską można siać wprost do gruntu od sierpnia do września pamiętając jednak, żeby nie umieszczać nasion zbyt blisko siebie, co spowoduje wzrost ryzyka pojawu chorób, ale także spowoduje, że rośliny zaczną między sobą konkurować o wodę, stanowisko, światło i pokarm. Zalecany odstęp nasiona od nasiona to 20-25 cm. Odstęp między rzędami powinien także w tych granicach wynosić. Można również kapustę tą uprawiać z rozsady. Jeżeli w okresie jesiennym pojawią się kilkustopniowe przymrozki roślina ta ma szansę je przetrwać. Dobrze sobie radzi ta roślina przy temperaturach w granicach 12-16 stopni Celsjusza.
Wykorzystanie w kuchni
Soczyste pędy to główny element jadalny na świeżo ale i po delikatnej obróbce termicznej. To doskonały surowiec na wszelkiego rodzaju sałatki, krótko gotowane jarzyny, ale także cenny surowiec do dań kuchni azjatyckiej. Naszym zdaniem najsmaczniejsze są młodsze rośliny, gdyż u starszych może być wyczuwalna większa goryczka (dla części osób to z kolei atut).