Rzodkiewka odmiany Caro – okrągła, czerwona z białym końcem, lekko ostra (wiosna i jesień)
25 kwietnia, 2023Rzodkiewka biała Sopel Lodu – późna, silnie wydłużona, ostra (późne lato i jesień)
2 maja, 2023Jak uprawiać rzodkiewkę?
Podstawowe informacje o wymaganiach rzodkiewki co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Rzodkiewka Eighteen Days (De dix-huit jours) - dojrzewa w 3 tygodnie
Rzodkiewka Eighteen Days to wczesna odmiana francuska, która bardzo szybko rośnie. Jak sama nazwa wskazuje, plonem możemy cieszyć się już po 18 dniach od siewów jeżeli warunki uprawowe będą sprzyjające. Zwykle dojrzewa po 20-25 dniach od siewu. Nazwa De dix-huit jours w tłumaczeniu z języka francuskiego oznacza właśnie 18 dni. Odmiana jest polecana do uprawy wiosennej i jesiennej, zarówno w gruncie, jak i pod osłonami. Można ją wysiewać stosunkowo wcześnie, ponieważ dobrze radzi sobie z wahaniami temperatury wiosną.
Zgrubienia korzeniowe są średniej wielkości, wydłużone, o cylindrycznym kształcie. Osiągają ok. 1,5-2,5 cm średnicy oraz ok. 5-7 cm długości i masę 18-25 g. Skórka jest dwubarwna – w większości czerwona o białej końcówce. Miąższ jest biały, jednolity i chrupiący, o łagodnym smaku.
Rzodkiewka Eighteen Days nie ma skłonności do parcenia. Polecana jest do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do kanapek, twarogu i sałatek, można ją kisić i marynować. Najlepiej zbierać młode rzodkiewki, które są bardziej wyraziste w smaku. Do jedzenia nadają się także liście, które można dodawać do sałatek lub przygotować z nich pesto.