Kapusta odmiany Zora – wczesna
13 lipca, 2023Mizuna to roślina z rodziny kapustowatych - cenne warzywo liściowe
Mizuna Beni Houshi to bardzo ciekawa wizualnie odmiana z charakterystycznymi jasnofioletowymi łodygami i zielonymi liśćmi. Mizuna to roślina należąca do rodziny kapustowatych (Brassica rapa japonica) pochodząca z Azji. Inaczej nazywana też kapustą lub sałatą japońską, czasami szpinakiem japońskim, gorczycą japońską, czy też kapustą mizuną.
Roślina charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji, bogactwem wartości odżywczych i wszechstronnym wykorzystaniem kulinarnym.
Liście mizuny osadzone są na długich jasnofioletowych ogonkach i tworzą luźną rozetę. Są mocno postrzępione, pierzaste, w zielonym kolorze. Zdarza się, że niektóre mają gładkie brzegi, nie są powcinane. W naszej uprawie zewnętrzne liście osiągały 30-40 cm wysokości. Liście są chrupiące, łagodniejsze w smaku w porównaniu do bardziej znanej mizuny zielonej lub fioletowej.
Mizuna to roślina krótkiego dnia, wybija w pędy kwiatostanowe, gdy robi się ciepło i dni stają się coraz dłuższe. Z tego powodu najlepiej wysiewać ją wczesną wiosną w marcu-kwietniu oraz końcem lata lub jesienią (sierpień-wrzesień). Wcześniej, bo nawet w lutym, można zacząć uprawę w nieogrzewanym tunelu foliowym, co też praktykujemy. Dzięki wczesnej porze siewu szybciej możemy cieszyć się pierwszymi zbiorami świeżych liści.
Młode liście wykorzystywane są na surowo jako dodatek do sałatek lub dekoracja potraw z uwagi na kontrastowe wybarwienie liści. Doskonale smakują poddane krótkiej obróbce termicznej podobnie jak szpinak. Mogą stanowić dodatek do makaronu, mięs, zapiekanek lub past typu pesto. Liście mizuny pasują do dań kuchni azjatyckiej przygotowywanych w woku.
Mizuna Beni Houshi to roślina łatwa w uprawie. Wymaga jedynie żyznego, przepuszczalnego i dostatecznie wilgotnego podłoża oraz słonecznego stanowiska. Można uprawiać ją w pojemnikach na balkonie lub tarasie. Dobrze toleruje niższe temperatury, a nawet staje się bardziej aromatyczna po przymrozkach. Rzadko atakują ją szkodniki.