Patison odmiany Orange – owoce o żółtej skórce
25 grudnia, 2022Patison odmiany Sunbeam F1 – wczesny, żółta skórka
16 grudnia, 2023Patison o białawych owocach
Patison Polo F1 to odmiana wczesna, bardzo plenna, owocuje przez cały sezon. Rośliny są duże, bujne, przybierają krzaczasty pokrój i osiągają do 60-80 cm wysokości i ok. 100-150 cm szerokości (zdarza się, że nawet i więcej). Liście osadzone na długich i grubych łodygach są duże, zielone. Kwiaty są pomarańczowożółte, trąbkowe jak u dyniowatych. Owoce mają regularny, okrągły kształt przypominający dysk o pofalowanych brzegach. Skórka jest matowa, biała, gładka. Miąższ jest jasny, w kolorze białokremowym. Owoce zbiera się od momentu, gdy osiągną kilka centymetrów średnicy.
Rośliny są wrażliwe na mróz, chociaż znoszą spadki temperatury do kilku stopni powyżej zera. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu w drugiej połowie maja, gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków. Owoce można zbierać sukcesywnie, w miarę jak pojawiają się na roślinie i osiągają pożądaną przez nas wielkość. Systematyczny zbiór pobudza wytwarzanie kolejnych owoców.
Młode owoce patisona można spożywać na surowo lub po ugotowaniu, nadają się do marynowania lub kiszenia w całości. Duże można zapiekać, nadziewać, smażyć, grillować lub gotować. Ponadto miąższ dodaje się do ciast lub np. racuchów.
Producent podaje, że rośliny są odporne na mączniaka rzekomego, co okazało się nie do końca zgodne w naszej uprawie. Owszem, jest to odmiana słabiej porażana przez mączniaka, co oznacza, że dłużej potrafi „walczyć” z chorobą. U nas w uprawie potwierdziliśmy, że mączniak rzekomy faktycznie wolniej niszczył rośliny tej odmiany, a to nam pozwoliło dłużej cieszyć się plonami.
Uprawa tej odmiany niczym się nie różni od innych odmian patisona.