Patison odmiany Sunbeam F1 – wczesny, żółta skórka
16 grudnia, 2023Patison odmiany Orfeus – wczesny, białe owoce
17 grudnia, 2023Owoce niczym "ośmiornica"
Patison Pineapple to stara, średniowczesna odmiana, bardzo plenna, owocuje przez cały sezon. Rośliny są duże, bujne, przybierają płożący pokrój. Liście osadzone na długich i grubych rurkowatych łodygach są duże, zielone. Kwiaty są pomarańczowożółte, trąbkowe jak u innych dyniowatych.
Owoce mają bardzo ciekawy kształt, są lekko wydłużone, wypukłe, mocno karbowane, przypominają wyglądem ośmiornicę. Skórka jest matowa, początkowo jasnozielona, następnie biała, gładka. Miąższ jest jasny, w kolorze białokremowym, o delikatnym smaku i kremowej strukturze. Owoce zbiera się od momentu, gdy osiągną kilka centymetrów średnicy (w zależności od przeznaczenia). Należy pamiętać, że im większy i bardziej dojrzały owoc, tym grubsza i twardsza staje się skórka.
Rośliny są wrażliwe na mróz, chociaż znoszą spadki temperatury do kilku stopni powyżej zera. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu w drugiej połowie maja, gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków. Owoce można zbierać sukcesywnie, w miarę jak pojawiają się na roślinie i osiągają pożądaną przez nas wielkość. Systematyczny zbiór pobudza wytwarzanie kolejnych owoców.
Młode owoce patisona można spożywać na surowo lub po ugotowaniu, nadają się do marynowania lub kiszenia w całości. Duże można zapiekać, nadziewać, smażyć, grillować lub gotować. Ponadto miąższ dodaje się do ciast lub np. racuchów.
Odmiana charakteryzuje się ciekawym kształtem owoców, które można wykorzystywać także w celach dekoracyjnych.