Patison odmiany Orfeus – wczesny, białe owoce
17 grudnia, 2023Patison o zielonej skórce
Patison Green Disc F1 (figuruje także pod nazwą Greendisc) to odmiana wczesna, plenna, owocuje przez cały sezon. Rośliny mają krzaczasty pokrój, są zwarte i bujne. Liście osadzone na długich i grubych rurkowatych łodygach są duże, zielone. Kwiaty są pomarańczowożółte, trąbkowe jak u dyniowatych.
Owoce mają regularny kształt przypominający dysk o pofalowanych brzegach. Skórka jest matowa, gładka, przybiera zielony kolor – tym ciemniejszy, im bardziej dojrzały owoc. Miąższ jest jasny, w kolorze białokremowym, o delikatnym smaku i kremowej strukturze. Owoce zbiera się od momentu, gdy osiągną kilka centymetrów średnicy (w zależności od przeznaczenia). Należy pamiętać, że w miarę dojrzewania skórka staje się grubsza i twardnieje, dlatego do jedzenia najlepiej zrywać młode egzemplarze.
Rośliny są wrażliwe na mróz, chociaż znoszą spadki temperatury do kilku stopni powyżej zera. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu w drugiej połowie maja, gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków. Owoce można zbierać sukcesywnie, w miarę jak pojawiają się na roślinie i osiągają pożądaną przez nas wielkość. Systematyczny zbiór pobudza wytwarzanie kolejnych owoców.
Młode owoce patisona można spożywać na surowo lub po ugotowaniu, nadają się do marynowania lub kiszenia w całości. Duże można zapiekać, nadziewać, smażyć, grillować lub gotować. Ponadto miąższ dodaje się do ciast lub np. racuchów.