Patison odmiany Gagat – owoce o zielonej skórce
25 września, 2022Patison odmiany Polo F1 – owoce o białawej skórce
25 grudnia, 2022Patison o żółtych owocach
Patison Orange to odmiana średnio wczesna, plenna, owocuje przez cały sezon. Rośliny są duże, bujne, przybierają krzaczasty pokrój i osiągają ok. 50-60 cm wysokości i ok. 100 cm szerokości lub więcej (w zależności od warunków uprawy). Liście osadzone na długich i grubych łodygach są duże, zielone. Kwiaty są pomarańczowożółte, trąbkowe jak u dyniowatych. Średniej wielkości owoce są okrągłe, przypominają kształtem wypukły dysk o delikatnie powcinanych brzegach. Skórka jest gładka, błyszcząca, żółta, w miarę dojrzewania owoców staje się żółtopomarańczowa. Miąższ jest jasny, w kolorze kremowym. Owoce zbiera się od momentu, gdy osiągną kilka centymetrów średnicy, dorastają zwykle do 12-14 cm średnicy. Najlepiej zbierać młodsze owoce.
Rośliny nie są odporne na mróz, chociaż znoszą spadki temperatury do kilku stopni powyżej zera. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu w drugiej połowie maja, gniazdowo, po 2-3 sztuki. Owoce można zbierać sukcesywnie, w miarę jak pojawiają się na roślinie i osiągają pożądaną przez nas wielkość. Regularne zbiory pobudzają owocowanie. Odmiana prosta w uprawie, co potwierdziliśmy w ogrodzie DIONP. Zagrożeniem jest głównie mączniak.
Młode owoce patisona można spożywać na surowo lub po ugotowaniu, nadają się do marynowania lub kiszenia w całości. Większe można zapiekać, nadziewać, smażyć, grillować, gotować lub wykorzystywać w słodkich wypiekach. Kwiaty można spożywać podobnie jak kwiaty cukinii.
Uprawa tej odmiany niczym się nie różni od innych odmian patisona.