
Patison odmiany Polo F1 – owoce o białawej skórce
25 grudnia, 2022
Papryka ostra odmiany PCR – stożkowe owoce czerwono-pomarańczowe
26 grudnia, 2022Jak uprawiać paprykę ostrą?
Podstawowe informacje o wymaganiach papryki ostrej co do stanowiska, a także jakie zabiegi pielęgnacyjne są polecane znajdziesz TUTAJ.
Papryka ostra o małych czerwonych owocach
Odmiana pochodząca prawdopodobnie z Syberii. Rośliny średniej wysokości, dorastają do 40-50 cm (przy wieloletniej uprawie, gdy można je przezimować w domu lub ogrodzie zimowym mogą osiągać 70 cm wysokości), są mocno rozkrzewione, ale zwarte, plenne. Dobrze plonują nawet w mniej korzystnych warunkach uprawy. Można ta odmianę uprawiać pod osłonami, ale i w gruncie. Owoce dojrzewają stopniowo w zależności od pojawu na roślinie. Naszym zdaniem odmianę tą należy uznać za średniopóźną do późnej. Szybciej owoce dojrzewają w uprawach pod osłonami, co wynika ze stabilniejszych warunków temperaturowych. Odmiana ta dobrze sobie radzi także w uprawie w donicach na parapetach i balkonach.
Owoce mają kształt stożka o zaokrąglonym czubku i osiągają ok. 3 cm długości. Skórka gładka i błyszcząca, początkowo zielona, w fazie pełnej dojrzałości intensywnie czerwona. Miąższ również czerwony, średniej grubości. Z uwagi na niewielkie rozmiary, owoce nadają się do suszenia lub przetwarzania w całości. Ostrość w skali Scoville’a to 15000 – 30000 jednostek SHU.