Patison odmiany Pineapple – owoce przypominają ośmiornicę
16 grudnia, 2023Patison odmiany Greendisc F1 – wczesny, zielone owoce
17 grudnia, 2023Wczesna odmiana
Patison Orfeus to odmiana wczesna, bardzo plenna, owocuje przez cały sezon. Rośliny są duże, bujne, przybierają krzaczasty pokrój. Liście osadzone na długich i grubych rurkowatych łodygach są duże, zielone. Kwiaty są pomarańczowożółte, trąbkowe jak u dyniowatych.
Owoce mają regularny, okrągły kształt przypominający wypukły dysk o pofalowanych brzegach. Skórka jest matowa, biała, gładka. Miąższ jest jasny, w kolorze białokremowym, o delikatnym smaku i kremowej strukturze. Owoce zbiera się od momentu, gdy osiągną kilka centymetrów średnicy (w zależności od przeznaczenia). Należy pamiętać, że im większy i bardziej dojrzały owoc, tym grubsza i twardsza staje się skórka. Największe egzemplarze mogą osiągać masę 2-3 kg.
Rośliny są wrażliwe na mróz, chociaż znoszą spadki temperatury do kilku stopni powyżej zera. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu w drugiej połowie maja, gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków. Owoce można zbierać sukcesywnie, w miarę jak pojawiają się na roślinie i osiągają pożądaną przez nas wielkość. Systematyczny zbiór pobudza wytwarzanie kolejnych owoców.
Młode owoce patisona można spożywać na surowo lub po ugotowaniu, nadają się do marynowania lub kiszenia w całości. Duże można zapiekać, nadziewać, smażyć, grillować lub gotować. Ponadto miąższ dodaje się do ciast lub np. racuchów.