
Cukinia odmiany Nefertiti – wczesna, owoce ciemnozielone
17 grudnia, 2023
Kapusta biała stożkowa odmiany Filderkraut
17 grudnia, 2023Wczesna odmiana
Patison Orfeus to odmiana wczesna, bardzo plenna, owocuje przez cały sezon. Rośliny są duże, bujne, przybierają krzaczasty pokrój. Liście osadzone na długich i grubych rurkowatych łodygach są duże, zielone. Kwiaty są pomarańczowożółte, trąbkowe jak u dyniowatych.
Owoce mają regularny, okrągły kształt przypominający wypukły dysk o pofalowanych brzegach. Skórka jest matowa, biała, gładka. Miąższ jest jasny, w kolorze białokremowym, o delikatnym smaku i kremowej strukturze. Owoce zbiera się od momentu, gdy osiągną kilka centymetrów średnicy (w zależności od przeznaczenia). Należy pamiętać, że im większy i bardziej dojrzały owoc, tym grubsza i twardsza staje się skórka. Największe egzemplarze mogą osiągać masę 2-3 kg.
Rośliny są wrażliwe na mróz, chociaż znoszą spadki temperatury do kilku stopni powyżej zera. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu w drugiej połowie maja, gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków. Owoce można zbierać sukcesywnie, w miarę jak pojawiają się na roślinie i osiągają pożądaną przez nas wielkość. Systematyczny zbiór pobudza wytwarzanie kolejnych owoców.
Młode owoce patisona można spożywać na surowo lub po ugotowaniu, nadają się do marynowania lub kiszenia w całości. Duże można zapiekać, nadziewać, smażyć, grillować lub gotować. Ponadto miąższ dodaje się do ciast lub np. racuchów.