Kapusta włoska odmiany Vertus 2 – średniopóźna
16 grudnia, 2023Kapusta brukselska odmiany Divino F1
18 grudnia, 2023Stożkowa biała kapusta
Kapusta Filderkraut to późna odmiana kapusty białej, wytwarzająca główki w kształcie stożka. Pochodzi z Niemiec, gdzie co roku w połowie października organizowany jest Filderkrautfest – festiwal kapusty stożkowej.
Zewnętrzne liście są rozłożyste, duże, szarozielone i gładkie. Wewnętrzne liście tworzące główkę są sztywne i twarde, mają jaśniejszy kolor i tworzą spiczastą główkę. Same główki są średniej wielkości, mają kształt mniej lub bardziej wydłużonego stożka, a ich masa wynosi zazwyczaj ok. 2-4 kg. Są bardzo smaczne, słodkawe, soczyste i chrupiące.
Odmiana Filderkraut polecana jest przede wszystkim do kiszenia i kwaszenia, jednak nadaje się również do bezpośredniego spożycia w postaci surówek lub sałatek, a także jako składnik zup, zapiekanek, dań duszonych czy też smażonych.
Kapustę najczęściej uprawiamy z rozsady, którą przygotowujemy w marcu w nieogrzewanym tunelu foliowym. Rośliny wysadzamy do gruntu w kwietniu/maju w zależności od wielkości sadzonek i warunków pogodowych. Kapusta wymaga słonecznego stanowiska i żyznej oraz dostatecznie wilgotnej gleby. Z uwagi na wysokie zapotrzebowanie na wodę, może wymagać podlewania w okresach suszy.