Cukinia odmiany Nimba – wczesna, w cętki
16 grudnia, 2023Cukinia odmiany Di Nizza – okrągłe owoce
17 grudnia, 2023Wczesna odmiana o ciemnej skórce
Cukinia Nefertiti to odmiana zaliczana do odmian wczesnych, owocuje przez cały sezon. Rośliny są duże, rozłożyste, o pokroju krzaczastym - osiągają do 50-60 cm wysokości i ok. 100-120 cm szerokości. Liście osadzone na długich i grubych łodygach są duże, ciemnozielone z jaśniejszymi plamkami rozłożonymi nierównomiernie na całej powierzchni. Kwiaty są pomarańczowożółte, trąbkowe jak u dyniowatych.
Owoce mają wydłużony, walcowaty kształt i jednolitą, błyszczącą, ciemnozieloną skórkę. Miąższ jest jasny, kremowy, o delikatnym smaku. Owoce najlepiej zbierać, gdy osiągają ok. 15-20 cm długości, są wtedy najsmaczniejsze. Cukinia nie jest odporna na mróz, niszczy ją nawet niewielki przymrozek, dlatego nasiona wysiewa się wprost do gruntu dopiero w drugiej połowie maja. Nie jest to roślina bardzo wymagająca, wystarczy zapewnić jej słoneczne, zaciszne stanowisko i żyzne, dostatecznie wilgotne podłoże. Sukcesywny zbiór owoców pobudza roślinę do wytwarzania kolejnych.
Młode egzemplarze cukinii mają cienką skórkę i miękkie nasiona, dlatego nadają się do jedzenia w całości. W miarę dojrzewania skórka staje się grubsza i twarda, więc owoce wymagają obierania. Cukinia to bardzo wszechstronne warzywo, przyrządzamy z niej zupy, leczo, bigos, pasztety, zapiekanki, placki w typie placków ziemniaczanych, sałatki. Nadaje się do jedzenia na surowo oraz do marynowania i kiszenia. Jadalne są także kwiaty cukinii, można je zapiekać nadziewane lub smażyć w cieście naleśnikowym.
Uprawa tej odmiany niczym się nie różni od uprawy innych odmian cukinii.