Patison odmiany Polo F1 – owoce o białawej skórce
25 grudnia, 2022Patison odmiany Pineapple – owoce przypominają ośmiornicę
16 grudnia, 2023Patison o żółtej skórce
Patison Sunbeam F1 to odmiana wczesna, bardzo plenna, owocuje przez cały sezon. Rośliny są duże, bujne, przybierają krzaczasty pokrój. Liście osadzone na długich i grubych rurkowatych łodygach są duże, zielone. Kwiaty są pomarańczowożółte, trąbkowe jak u dyniowatych. Owoce mają regularny, okrągły kształt przypominający wypukły dysk o delikatnie powcinanych i pofalowanych brzegach. Skórka jest matowa, złocistożółta, najczęściej gładka lub pokryta niewielkimi grudkami. Miąższ jest jasny, w kolorze białokremowym, o delikatnym smaku i kremowej strukturze. Owoce zbiera się od momentu, gdy osiągną kilka centymetrów średnicy (w zależności od przeznaczenia). Należy pamiętać, że im większy i bardziej dojrzały owoc, tym grubsza i twardsza staje się skórka.
Rośliny są wrażliwe na mróz, chociaż znoszą spadki temperatury do kilku stopni powyżej zera. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu w drugiej połowie maja, gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków. Owoce można zbierać sukcesywnie, w miarę jak pojawiają się na roślinie i osiągają pożądaną przez nas wielkość. Systematyczny zbiór pobudza wytwarzanie kolejnych owoców.
Młode owoce patisona można spożywać na surowo lub po ugotowaniu, nadają się do marynowania lub kiszenia w całości. Duże można zapiekać, nadziewać, smażyć, grillować lub gotować. Ponadto miąższ dodaje się do ciast lub np. racuchów.
Producent podaje, że rośliny wykazują dużą odporność na mączniaka rzekomego, co potwierdziło się w naszej uprawie. Z naszych obserwacji wynika, że jest to odmiana słabiej porażana przez mączniaka, co oznacza, że dłużej potrafi „walczyć” z chorobą.
Uprawa tej odmiany niczym nie różni się od uprawy innych odmian patisona.