Cukinia odmiany Nefertiti – wczesna, owoce ciemnozielone
17 grudnia, 2023Okrągłe owoce
Cukinia Di Nizza (Tondo Chiaro Di Nizza, Round de Nice) to wczesna, włoska odmiana o okrągłych owocach. Dobrze plonuje i owocuje przez cały sezon. Rośliny są rozłożyste, o pokroju krzaczastym lub lekko płożącym - osiągają do 50-60 cm wysokości i ok. 100-120 cm szerokości. Liście osadzone na długich i grubych łodygach są zielone, duże. Kwiaty są pomarańczowożółte, trąbkowe jak u innych dyniowatych.
Owoce mają kulisty kształt, a ich powierzchnia jest delikatnie żebrowana. Skórka jest bardzo cienka, jasnozielona, pokryta jaśniejszymi małymi plamkami na całej powierzchni. W miarę dojrzewania skórka ciemnieje. Miąższ jest jasny, kremowy, o delikatnym smaku. Owoce najlepiej zbierać, gdy osiągają wielkość piłeczki tenisowej, są wtedy najsmaczniejsze. Z uwagi na kształt są idealne do nadziewania.
Cukinia nie jest odporna na mróz, niszczy ją nawet niewielki przymrozek, dlatego nasiona wysiewa się wprost do gruntu dopiero w drugiej połowie maja. Nie jest to roślina bardzo wymagająca, wystarczy zapewnić jej słoneczne, zaciszne stanowisko i żyzne, dostatecznie wilgotne podłoże. Sukcesywny zbiór owoców pobudza roślinę do wytwarzania kolejnych.
Młode egzemplarze cukinii mają cienką skórkę i miękkie nasiona, dlatego nadają się do jedzenia w całości. W miarę dojrzewania skórka staje się grubsza i twarda, więc owoce wymagają obierania. Cukinia to bardzo wszechstronne warzywo, nadaje się do jedzenia na surowo np. w sałatkach oraz na ciepło po ugotowaniu, usmażeniu lub upieczeniu w postaci zup, zapiekanek, gulaszy. Można przygotowywać z niej kiszonki i pikle. Jadalne są także kwiaty cukinii, które nadziewa się i zapieka lub smaży w cieście naleśnikowym.
Uprawa tej odmiany niczym się nie różni od uprawy innych odmian cukinii.